Omad vitsad peksavad? Hinnang: filmipiraadid röövisid enamuse «Musta lese» kassatulust

Spekter
, Filmi- ja teleportaal
Copy
«Must Lesk»
«Must Lesk» Foto: Filmikaader

Marveli koomiksil põhinev «Must Lesk», mille esilinastus pandeemia tõttu pikalt pausile pandi, oli 2021. aastal üks filmipiraatide lemmikfilme, mistõttu jäi  Disneyl hinnanguliselt saamata umbes 600 miljonit dollarit kassatulu.

 

Algselt 1. mail 2020 kinodesse jõudma pidanud ning viimaks mullu 9. juulil kinoekraanidele jõudnud superkangelasfilm teenis kassatulu kokku veidi alla 380 miljoni dollari, mida oli kordades vähem kui film tavaolukorras oleks teeninud. 

Nagu ka Warner Bros, püüdis Disney pandeemia tõttu hõredaks jäänud või suisa suletud kinodest saamata jäänud tulusid korvata, pannes oma suurimad hittfilmid üles oma vastloodud voogedastusplatvormile, riskides filmitegijate ning näitlejate pahameelega. «Musta Lese» peaosatäitja Scarlett Johansson kaebas Disney otsuse pärast ka kohtusse.

Lootuses oma teenustele tellijaid meelitada (mis suuresti edukaks plaaniks osutus), tegi filmistuudio seejuures aga filmipiraatide elu väga lihtsaks: kui tavaolukorras leviksid piraatplatvormidel alguses viletsad kinos filmitud koopiad, siis nüüd sai kohe esimesel levipäeval alla tõmmata kõrgkvaliteedilised filmikoopia.

Kui avanädalavahetus läks tänu Marveli tulihingelistele fännidele kinodes võrdlemisi edukalt, siis juba teisel nädalal kukkus kassatulu enam kui kahe kolmandiku võrra ning piraatlus lokkas täies jõus.

Deadline vahendab, et juba augustiks oli filmi alla tõmmatud üle 20 miljoni korra. Kui arvestada, et filmi Disney+ keskkonnas vaatamise hind oli 30 dollarit, siis kirjutas Disney saamata jäänud tulude lahtrisse kopsakad 600 miljonit dollarit, mis oli umbes kaks korda nii suur summa, kui film oli tolleks ajaks suutnud teenida. 

2022. aastal on suured filmistuudiod oma veast aru saanud ning jätavad kinolevi ja voogedastuse vahele vähemalt kuuajase vahe, et piraatlust ohjeldada ja kassatulu kergitada.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles