Alaskal jättis ema vastsündinu pakasega õue, juures palve last aidata (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Vastsündinu. Pilt on illustreeriv
Vastsündinu. Pilt on illustreeriv Foto: West Midlands Police / SWNS/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Alaskal Fairbanksis leiti pappkarp, milles oli vastsündinu ja kiri tema emalt palvega last aidata.

Meeleheitel ema kirjas oli justkui läbi lapse suu öeldud, et ema ei saa oma last toita ega kasvatada, sest tema ja ta perekond on väga vaesed, kirjutab nypost.com.

Imiku leidis 31. detsembril kella 14.00 ajal kohaliku aja järgi Fairbanksi elanik Roxy Lane, kes teatas lapsest politseile. Ta leidis lapse oma kodu lähedalt tee äärest postkastide juurest.

USA ilmateenistuse andmetel oli õhutemperatuur vana-aastaõhtul Alaskal Fairbanksis –12 kraadi.

Lane’i sõnul oli laps soojalt riides ja mitmesse tekki mässitud ning magas, teadmata, mis temaga toimub.

Politsei luges sõnumit, milles oli: «Palun aidake mind! Sündisin 31. detsembril 2021 kell 6.00. Tulin ilmale 12 nädalat enne tähtaega. Minu ema oli 28. nädalat rase, kui ta minu sünnitas. Minu vanematel ja vanavanematel ei ole toitu ega raha, et mind kasvatada. Nad ei tahtnud mulle iialgi midagi sellist teha. Mu ema on väga kurb, et peab mu ära andma. Palun võtke mind ja leidke mulle armastav perekond. Mu vanemad paluvad, ükskõik siis, kes minu leiab. Minu nimi on Teshawn.»

Politsei kutsus kiirabi ja parameedikud viisid lapse Fairbanksi haiglasse. Uuring näitas, et lapsega on kõik korras, ja ta anti hiljem üle sotsiaaltöötajatele. 

Lapse leidnud Roxy Lane’i sõnul murdsid tema ja ta perekond pead, kes on see noor ema, kes oma vastsündinud lapse hülgas. Tema arvates ei teadnud ema Alaska seadusest, mille kohaselt saab lapse jätta haiglasse, kirikusse, politseisse või tuletõrjesse.

Lane pöördus sotsiaalmeedias avalikkuse poole palvega, et kui keegi tunneb lapse ema, annaks nad sellest märku, sest naine võib vajada abi ja tunda end hüljatuna.

«Selge on see, et keegi meie kogukonnast oli nii meeleheitel ja lootusetu, et tegi oma elu kõige raskema otsuse, jättes alles elu alustanud lapse tee äärde vaid paari teki ja kirjaga, milles on ta nimi. Ema pani lapsele nime ja see tähendab, et ta armastab teda isegi siis, kui ta ära andis,» kirjutas ameeriklanna.

Ta lisas, et päästis lapse ja mõtleb arvatavasti Teshawnile kogu oma elu.

Fairbanks on linn USAs Alaska osariigis ja Fairbanks North Stari valla halduskeskus.

Fairbanks asub sisemaal kohas, kus lõunasse voolav Chena jõgi suubub Tanana jõkke. Tanana suubub Yukonisse, mis omakorda suubub Beringi merre.

Fairbanksi asutas 1901 Elbridge Barnette kaubapunktina. Asula nimetati Charles Fairbanksi järgi, kes oli USA asepresident aastail 1905–1909. 1902 avastati Fairbanksi lähedal kulda ja see tõi asulasse kokku palju kullakaevureid. 1910 elas Fairbanksis 3541 inimest. Esimene maailmasõda mõjus kulla tootmisele halvasti ja 1920. aastal loendati Fairbanksis üksnes 1155 elanikku. 1950. aastatel hakkas Fairbanksi elanike arv kasvama, 2016. aastal loendati 32 751 elanikku. 

Fairbanksis on kõige kõrgemad mõõdetud temperatuurid +37 kraadi juulis ja +36 kraadi juulis. Maist septembrini on mõõdetud temperatuure üle +28 kraadi. 

Kõige madalamad mõõdetud temperatuurid on −54 kraadi jaanuaris ja −53 kraadi detsembris. Novembrist aprillini on täheldatud temperatuure alla −40 kraadi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles