Mitu kilogrammi kaalulisa annavad pühadeaja pidusöögid?

Elu24
Copy
Maitsvad suupisted pidulaual.
Maitsvad suupisted pidulaual. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ülesöömine on paljude jaoks tavapärane osa pühadest. Kui palju aga võtavad inimesed keskmiselt pühade ajal kaalus juurde? 

Raadio Sky Plusi 3. jaanuari hommikuprogrammis rääkisid saatejuhid Alari Kivisaar ja Maris Järva sellest, kuidas hea-paremaga kaetud pidulauas saab reeglina ikka veidi liiale mindud. «Ülilihtne on ületada kogust, mis peaks olema piisav,» ütles Järva.

Kui palju võtab inimene keskmiselt pühadega juurde?

Kivisaar pakkus, et ilmselt umbes 2 kilo. Saatejuhid tõdesid, et 10 kg pidusööminguga ikka juurde ei võta, pigem jääb kilogrammide arv paari kanti. «Ise tunnen, et 2 kg on ilusti juurde tulnud,» nentis Kivisaar.  

Mida ütlevad teadlased, kes on seda teemat uurinud? Läbi on viidud uuring, kus küsitleti 7000 täiskasvanud inimest kuuest riigist. Selgus, et eurooplased võtavad pühade ajal juurde keskmiselt 1,4 kg.

Briti Diabeediühingu korraldatud uuringust järeldub, et pühade ajal tarbivad inimesed kuni 6000 kalorit päevas, kuigi normaalne on keskmiselt 2000 kalorit päevas. Täpsem kalorivajadus sõltub kehakaalust.

Jõulutoitude keskmiste portsjonite kalorsus.
Jõulutoitude keskmiste portsjonite kalorsus. Foto: Graafika: PM

«Selleks, et teada, kui palju kaloreid sa päevas tarbid, pead tegema ise süüa ja toitu kaaluma. Võtad paki, vaatad, mitu kalorit seal on. Siis kaalud toidu ja võtad selle koguse, mis sa tohid,» rääkis Järva.  

«Jätan selle vahele, sellega ei viitsi küll tegeleda. Head aega,» vastas Kivisaar kalorite lugemise jutu peale.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles