Tallinna ööelu nõuniku soovitused aastavahetuseks: toeta võimalusel kultuurikorraldajaid ja mine peole (1)

Tallinna ööelu nõunik Natalie Mets. Foto: Erakogu
Copy

Tallinna ööelu nõunik Natalie Mets (SDE) jagab Elu24 lugejatega oma soove ja soovitusi, mida pealinnas aastavahetust vastu võttes võiks peomelus meeles pidada ning järgida. 

Möödumas on järjekordne ebatavaline aasta ning ilmselt on palju neid, kes lehitsevad 2022. aasta kalendrit ning ootavad soojust ja kergust toovat kevadet.

Aga kindlasti on ka neid, kes on uue ajaga harjunud ning rahul sellega, mida elu ette toob. Igal juhul oleme kõik ära teeninud paar päeva lähedaste ja sõpradega, et korraks rahulikult tagasi vaadata ja ühiselt või üksinda formuleerida lubadusi uueks aastaks.

Panin kirja mõned soovid ja soovitused, kuidas veeta aastavahetus nii, et oleks hea nii endal kui kõigil teistel.

Toeta võimalusel meelelahutusettevõtjaid ning kultuurikorraldajaid ja mine peole

Kultuuri- ja meelelahutussektoril ja samuti toitlustusasutustel on olnud väga keerulised kaks aastat. Paraku tundub, et lähitulevikus ei pruugi olukord kergemaks minna.

Kui vähegi võimalik, siis külasta aastavahetusel baare, restorane ja ööklubisid.

Nende kohtade eestvedajad on külaliste võõrustamist pikalt oodanud ja ette valmistanud ning külastajate toetus praegu aitab neil vee peal püsida uuel aastal.

Kui ilutulestik, siis professionaalselt korraldatud

Tallinna linn korraldab sel aastal ilutulestikke Kesklinnas, Pirital, Lasnamäel, Haaberstis, Mustamäel ja Põhja-Tallinnas. Kui on oluline uus aasta paugu saatel vastu võtta, siis naudi mõnda linna korraldatud ilutulestikku ning loobu sel aastal ise rakettide laskmisest. Nii tagame mets- ja lemmikloomade ja ka teiste inimeste heaolu. Niisamuti hoiame tänavad puhtamana ning keskkonna hoituna.

Eriti hea, kui prügi üldse ei teki. Kui tekib, siis palun mitte tänavatele

Kas te olete kunagi uusaastaööl Tallinna vanalinnas jalutanud? On üks rõvedamaid vaatepilte näha tänavatel vaheldumisi tühja taarat ja oksehunnikuid. Nii linn kui ettevõtjad panustavad aastavahetusel aktiivsemasse prügikoristusse, kuid heakorda saab igaüks ka ise panustada. Viska prügi selleks ettemääratud kohta ja vajadusel näita suund ette ka teistele.

Kõige rohkem saadakse peksa pühade ajal

Kurb statistika on see, et just pühade ajal kaklevad inimesed kõige rohkem ning ka lähedaste suhtes ollakse vägivaldsed. Me peame ühiskonnana õppima abivajajaid rohkem märkama ja sekkuma ning abi pakkuma, kui näeme või kuuleme pealt teist inimest ohustavat stseeni. Kui vahele minna ei söanda, siis helista politseisse.

Koroonaviirus ei võta piirangute leevendamisel puhkust

Kui tähistad aastavahetust koos kolleegide, tuttavate või sõpradega kodus või mõnel muul erapinnal, siis kontrolli COVID-19 tõendeid. Tallinnas saab Vabaduse väljakul teha nii PCR- kui tasuta antigeeni testi. Kui testima ei jõua, kuid tunned end haigena, siis parem veeda õhtu kodus. Langesin sügisel ka ise koroonaviiruse ohvriks ja olin paar esimest päeva kindel, et «see on lihtsalt nohu». Lõhna ei tunne ma siiamaani.

«Kas Tallinnas ööbussid tulevad?»

Seda küsimust olen oma esimesel paaril töönädalal kuulnud mitmeid kordi. Aastavahetusel liigub ühistransport kella 3ni öösel (ja hakkab tavapäraselt kella 5 ja 6 vahel uuesti liikuma). Kui piisavalt palju inimest kasutab taksoga sõitmise asemel trolle, tramme ja busse, on see ka ilmselge indikaator, et taasalustada diskussiooni öise ühistranspordi võimalikkusest aastaringselt.

Ärme unusta vajutada piduripedaali ja tarbime vastutustundlikult

Et uue aasta esimesel päeval oleks tore meenutada aastavahetuse pidustusi ning hoogsalt asuda ellu viima 2022. aastaks antud lubadusi, on mõistlik peomeeleolus alkoholiga piiri pidada ning kutsuda üles sama tegema ka teisi.

Soovin kõigile head aastavahetust ja teguderohket uut aastat.

Ka politsei soovib kõigile turvalist ja vahvat aastavahetust

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Valter Pärna kinnitusel on üle Eesti politsei aastavahetusel tööl suuremate jõududega ning seda ikka seetõttu, et pühad mööduksid kõigi jaoks turvaliselt. «Enamus inimesi on vastutustundlikud, kuid sellele vaatamata on pühade ajal rohkem inimesi, kes operatiivteenistuste abi vajavad ja ka väljakutsete arv on tavapärasest kõrgem. Üldiselt saame pühade ajal enim väljakutseid seoses liigse alkoholi tarbimisega, mis väljendub nii konfliktides, õnnetusjuhtumites kui ka liikluses,» kirjeldas Pärn.

Politsei kutsub kõiki üles tähelepanelikkusele. «Kui naabrite juurest kostub vägivallale viitavaid hääli, alkoholijoobes sõber või tuttav soovib rooli taha istuda või märkate abitus seisundis inimest, tuleb helistada numbril 112. See lihtne tegu võib päästa kõige olulisema – inimelu,» rääkis operatiivjuht.

«Talvised teeolud nõuavad sõidukijuhilt erilist tähelepanelikkust, seega kui ees on autosõit, tasub varuda aega, et eelnevalt auto korralikult lumest ja jääst puhtaks kraapida ning mitte kiirustada. Talviste teeolude korral on eriti ohtlikud just järsud möödasõidud,» ütles Pärn.

Pärna sõnul pöörab politsei aastavahetusel tähelepanu avalikule korrale ja liiklusele, kuid nende tegevuste käigus kontrollitakse ka koroonaviiruse leviku tõkestamiseks seatud reeglitest kinnipidamist.

«Aastavahetusel ja sellele järgneval päeval ei kehti meelelahutuskohtades küll kella 23 piirang, kuid sellele vaatamata ei tohi unustada, et viirus ei ole meie hulgast kadunud ning kehtivatest piirangutest tuleb kinni pidada,» märkis Pärn ning soovis kõigile turvalist aasta lõppu ning veel paremat uut aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles