Kliimauperpallid: Alaskal mõõdeti 26. detsembril 19,4 kraadi sooja

Inna-Katrin Hein
Copy
Talv Alaskal. Pilt on illustreeriv
Talv Alaskal. Pilt on illustreeriv Foto: Seth Adams/SIPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kõige külmem osariik on Alaska, kuid seal registreeriti detsembris kohalik kõrgeim temperatuur.

Meteoroloogid mõõtsid 26. detsembril Alaska Kodiaki saarel pluss 19,4 kraadi sooja, mis on seitse kraadi kõrgem kui osariigi varasem soojarekord, teatab bbc.com.

Alaska teistes paikades olid temperatuurid madalamad, osa olid plusspoolel, osa miinuses. Ketchikanis mõõdeti 25. detsembril miinus 18 kraadi. See oli linna viimase sajandi kõige külmem esimene jõulupüha.

Ilmaekspertide sõnul tekitas Alaskal ebatavalise sooja soe õhk, mis jõudis sinna Hawaiilt. Alaskal on talvel külm ja kuiv õhk, Hawaiilt saabunu on aga soe ja niiske.

Meteoroloogid andsid hoiatuse, et sooja õhu tõttu tekib vihma ja lume segu, mis muudab teed väga libedaks. Nad andsid ilmailmingule nimeks Icemageddon.

Vihmale järgnes lumesadu, teedele tekkis jääkiht. Olid ulatuslikud elektrikatkestused, teed muutusid läbimatuks ja töökohad suleti ajutiselt, et inimesed väljas olles libedaga kannatada ei saaks.

Alaska transpordiamet hoiatas juhte jäiste teede eest, lisades, et kuigi õhk võib olla soe, on teedel temperatuur nulli kraadi juures ja alla selle.

Kliimateadlase Rick Thomani sõnul on Alaskal viimase 20 aasta jooksul olnud aina enam äärmuslikke temperatuure, mis on viide kliimamuutusele.

«Kui infokillud kokku panna, siis saame aina soojema maailma ja palju ebatavalisi ilmailminguid,» sõnas kliimateadlane.

Ta lisas, et tulevikus on ka väga jahedana tuntud Alaskal sooje perioode aina enam.

Meteoroloogide sõnul on normaalselt jahe ilm kogu Alaskal juba sel nädalalõpul, kui aasta vahetub. Näiteks Fairbanksis peaks temperatuur langema miinus 29 kraadini.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles