Austraallane ei saa Iisraelist lahkuda enne aastat 9999 (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Inimesed Iisraeli Tel Avivi tänaval. Pilt on illustreeriv
Inimesed Iisraeli Tel Avivi tänaval. Pilt on illustreeriv Foto: Jack Guez/Scanpix

Iisraelis elav Austraalia kodanik Noam Huppert on 44-aastane keemik farmaatsiafirmas. Järgnevad ligi 8000 aastat peab ta elama Iisraelis, kust võib lahkuda alles 31. detsembril 9999. aastal.

Hupperti probleemid algasid sellest, et ta ei teadnud Iisraelis kehtivast seadusest, mis mõjutab paljude välismaalaste elu, teatab news.com.au.

Keemik elas koos oma naise ja kahe lapsega Austraalias, kuid nad läksid 2012 lahku. Naine läks tagasi oma sünniriiki Iisraeli, võttes kaasa kolmekuuse ja viieaastase lapse.

Huppert kolis 2013 Iisraeli, et saaks olla koos oma lastega. Eksabikaasa läks kohtusse, nõudes mehele riigist lahkumise keelamist, ja kohus rahuldas nõudmise. Naine põhjendas, et kui mees Iisraelist ära läheb, jääb tal saamata tuhandeid seekleid elatusraha.

Isa peab iga kuu maksma mõlemale lapsele 5000 Iisraeli seeklit (1450 eurot), kuni nad on saanud 18-aastaseks.

Iisraeli kohus määras austraallasele lahkumiseks 9999. aasta juhuslikult, tagades sellega, et mees ei põgeneks Iisraelist ka pensionipõlves, kui tal on elatusraha eksnaisele maksmata.

Huppert ei saa lahkuda Iisraelist ükskõik millisel põhjusel, ei puhkusele ega tööle.

Mehe sõnul on ta alates 2013. aastast olnud Iisraelis vang selle tõttu, et ta ei tundnud kohalikke seadusi.

Iisraeli pereseadus on naiste poole kaldu. Iisraelis on veel teistest riikidest pärit mehi, kes on samas olukorras kui Huppert.

On riike, kus hoiatatakse Iisraeli kummalise seaduse eest. Näiteks USA välisministeerium hoiatab Iisraeli minevaid ameeriklasi.

Blogija Adam Herescu kirjutab, et Iisraelis on ohtlik seadus, mis teeb välisriikide meestest «kõndivad rahakotid».

Herescu teatel ei huvita Iisraeli kohust, kas isa kuupalk on väiksem kui ühes kuus makstav elatusraha. Tavaliselt jäävad välisriikide kodanikest mehed võlgu ega saa Iisraelist lahkuda enne, kui kõik on makstud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles