Advokaat Carri Ginter vähivõitlusest: kui ma ei oleks regulaarsetes kontrollides käinud, poleks minu lastel täna isa (2)

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Carri Ginter
Carri Ginter Foto: Madis Sinivee

Vandeadvokaat Carri Ginterile ei antud viis aastat tagasi just palju lootust ellu jääda. Tänaseks on mees kasvaja seljatanud ja soovib tänada sel teekonnal olnud inimesi, süstides ka teistesse lootust. «Ma ei ole mitte ainult elus, vaid ka päris heas vormis,» ütleb ta naerdes.

Ginteri jaoks sai kõik alguse ühest tavapärasest kontrollist Niine nahakliinikus, kus suunati ta edasi Ida-Tallinna keskhaiglasse. Melanoomi diagnoosi saanud mehe tõenäosuseks olla viie aasta pärast elus anti 63,6 protsenti.

«Alguspunkt võib tõesti olla «63,6% tõenäosus olla elus viie aasta pärast», aga viis aastat hiljem võib kõik olla palju palju parem,» nendib täna Ginter Facebookis. «Diagnoos ei ole häbiasi. Kui teed suu lahti, räägivad sinu ümber paljud teised ka oma muredest.»

Oma loo jagamisega soovib ta avaldada tänu nii tema elu päästnud arstidele kui toeks olnud sõpradele. Samuti tahab ta anda lootust ja väljendada toetust neile, kes praegu haiglas on.

«Kui ma ei oleks regulaarsetes kontrollides käinud, poleks minu lastel täna isa.»

Tänaseks on Ginter enda sõnutsi mitte ainult elus, vaid ka päris heas vormis. «Viis aastat hiljem olen suutnud seda statistikat luua, ehk annab see ka teistele lootust,» usub ta.

«Aitäh, dr Urmo Johanson, kes pahalase oskuslikult eemaldas ja ei kaotanud huumorimeelt ka mitmendal kohtumisel. Samuti tänan dr Adamsoni, kes hilisemad verejooksud kokku lappis. Kummardus ja tänu ITK patoloogidele, kes jamadele jaole said, ja ITKst dr Poksile. Ja sellele prouale, kes PERHis inimesi eriti sõbralikult ja inimlikult vastu võtab. Ja loomulikult aitäh, õde Diana Tõnisson, kes aitas tuju hoida ja uuris, et kas ma olen imelik, et selle diagnoosiga pead vastu seina ei peksa.»

«Ja aitäh, anonüümne koristaja, kes mulle oma karuga kohvitassiga opijärgselt omal algatusel kohvi toimetas ja kinnistas usku inimkonda. Ja aitäh, dr Ralf Allikvee ja tema meeskond, kes toimiva haigla olid kokku ladunud. Ja perearst dr Külvi Peterson, kes on lihtsalt kogu aeg olemas.»

Tänu ei jää ta võlgu ka sõpradele, kes raskel ajal toeks olid. «Isetehtud peedisalatid, veis, niisama head naljad ja jutuajamised olid suureks abiks. Aitäh Aku Sorainenile ja Allar Jõksile, kes leidsid aega palatist number neli läbi astuda ja maailma asju arutada.» 

«Suur aitäh Reio Vilipuule ja taastusravikliinikule, kes teevad tõeliseid imesid. Alles täna hooman ma seda lisaväärtust ja väikseid imesid, mida te seal korda saadate.»

«Ma ei ole mitte ainult elus, vaid ka päris heas vormis.»

Keerulisel ajal pakkusid suurt tuge ka kolleegid advokaadibüroost Sorainen. «Sellist toetust ja mõistmist ei lootnud oodata,» tunnistas ta. «Aitäh selle eest, et minu kuus kuud (või veidi enam) kestnud morbiidse tuju heatahtlikult ära kannatasite.»

Vähi seljatanud mehel on jagada ka mõningaid soovitusi. «Hoolitse enda ja oma pere eest. Ole päevitamisel mõõdukas, osta endale ja lastele päikesesärgid ja kontrolli enda tervist regulaarselt. Lõpuks päästab sinu naha eelkõige sinu enda valvsus. Kallistage lähedasi, nautige jõuluaega ja olge terved!»

«Melanoom sakib täiega,» lisab Ginter. «Seda põhjusel, et paljud inimesed ei tea melanoomi vastikust ja ohtlikust natuurist midagi ja peavad seda leebemaks nahavähi vormiks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles