Urmas Kolsar: Paul van Dyk marsib DJ-innovaatorite esireas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa DJ Paul van Dyk poseerimas fotoshootingul ühe maailma suurima muusikaürituse MIDEM raames, Cannesis 30. jaanuaril 2012.
Saksa DJ Paul van Dyk poseerimas fotoshootingul ühe maailma suurima muusikaürituse MIDEM raames, Cannesis 30. jaanuaril 2012. Foto: VALERY HACHE/AFP

«Paul van Dyk on selgelt maailma DJ-de eliidi absoluutsesse tippu kuuluv DJ ja produtsent ning kindlasti ka väga hea muusikaärimees,» leiab Power Hit Radio programmijuht Urmas Kolsar ehk DJ Kolzar reedel Tallinnas kontserdi andvast tantsumuusikalegendist rääkides.

Urmas Kolsari arvates on Paul van Dyki puhul kõnekas tema päritolu.

«Just selle poolest, et ta on üles kasvanud samasuguses poliitilises põrgus kui paljud eestlasedki- meie Nõukogude Liidus, tema aga Ida-Berliinis. Täna sellest küll palju ei kõnelda, kuid mina tunnen, et see on üks, mis ühendab,» arvab Kolsar.

«Pauli muusikaline areng on olnud samuti huvitav - ilmselged lääne mõjutused, mis tollal laineid lõid, panid ka teda muusikas alustama just nn trance-formaadis. Minu jaoks ongi Paul Van Dyki suurimaks lauluks jäänud «For An Angel», mille meloodia, soundid ja kõik olid aastal 1997, mil see cd-singlina minu plaadikohvrisse jõudis, lihtsalt ülimalt suurepärased ning kaasahaaravad. Isegi niivõrd, et keskmine inimene tavalises kommertsööklubiski tantsis selle laulu järgi ei teinud probleemi 140 bpm-st tempost.»

Paul Van Dyk'i kui DJ ja muusikaärimehe pikk ning edukas karjäär tänaseni näitab Urmas Kolsari hinnangul, et tegemist on ülitööka, nõudliku ja ehk teinekord isegi liiga punktuaalse tegelasega tantsumuusika valdkonnas.

«Aga, et kaua püsida, tuleb palju tööd teha ning üritada selles muutuvas maailmas kiirelt kohaneda, mida Paul on suutnud hästi teha. Nagu teada, on tema Vonyc Records ostnud ära maailma trance muusika suurkuju Armin Van Buureni plaadifirma Armada Music'u. Lisaks on Paulil oma raadiosaade ning muidugi globaalne esinemistander.»

«Oma lavašõus on ta leidnud ka väga innovaatilise lahenduse - nimelt kasutab ta väga ohtralt igasugu stuudiotehnikat otse live's, muutes oma esitatava muusika kõla hoopis energilisemaks, metsikumaks ning meeletumaks, kui see paljudel tema kolleegidel õnnestub vaid plaate miksides. Esinemiste tehniliste lahenduste osas on ta marssinud nn. DJ-innovaatorite esireas juba aastaid,» kiidab Kolsar .
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles