FILMIFAKTID ⟩ Põnevaid fakte uuest «Matrixist»: sulanud kaamera, surmavad kõrgused ja tuntud taustanäod

Spekter
Copy
«Matrix: ülestõusmine»
«Matrix: ülestõusmine» Foto: TMDB

Värskelt kinodesse jõudnud «Matrix: ülestõusmine» pakub nii mõnusat nostalgialaksu vanematele vaatajatele kui ka efektset elamust nooremale kinofännile. Siin on põnevaid fakte filmi tegemisest!

 

San Francisco kesklinnas öise tagaajamise stseeni filmimiseks lasi võttemeeskond sulgeda 7,5-hektarilise ala.

«Matrix: ülestõusmise» filmimisel kasutati Red Ranger kaameraid ja Redi uusimat mudelit Komodot.

Ühe kaskadööritriki filmimise käigus viidi Komodo kaamera põlevale autole liiga lähedale ja see sulas ära. Õnneks jäi kaamera mälukaart terveks ja meeskond sai salvestise kätte.

Kui Keanu Reeves ühel päeval San Franciscos Montgomery tänaval võtteplatsilt lahkus, nägi ta teisel pool tänavat kontorihoone ülemistel akendel märkmepabereid, mis moodustasid kirja «ME ARMASTAME KEANUT».

Thomas Anderson ja ta kolleegid veedavad filmis «Matrix: ülestõusmine» sageli aega kohvikus Simulatte, mille võtteplats asus Joe & The Juice'i kohvikus. Simulatte'i logo kujundas Lana Wachowski ise.

Keanu Reeves ja Carrie-Anne Moss hüppavad filmis 43-korruseliselt 172 meetrit kõrgelt hoonelt San Francisco kesklinnas Montgomery tänaval. Lana Wachowski valis hoone selle põhjal, kuidas päike seda koidikul valgustas, ning katuselt avaneva vaate tõttu merele, Golden Gate'i sillale ja linnasiluetile.

Suure kaskadööritriki tegemiseks tuli hüppekohalt teisel pool tänavat asuva hoone katusele kaablid vedada. Selleks kasutati varahommikul kella viie ja kuue vahel droone. Stseenis läks vaja ka nelja vintsi.

Keanu Reeves ja Carrie-Anne Moss valmistusid suurimaks kaskadööritrikiks treeningalal Alamedas Californias. Kuu enne stseeni filmimist asetati rakmed maast kolme meetri kõrgusele, et näitlejad saaksid liikumisega harjuda. Seejärel tõsteti see 9 ning seejärel 15 meetri peale. Pärast seda olid rakmed juba kõrghoone katusel. Trikkide koordinaator Scott Rogers oli trikis nii kindel, et lasi proovihüppeid teha omaenda kaskadöörist tütrel Ella Ann Rogersil. Rogers ütles: «Ella tahtis seda teha. Ta tegi proovid ja tahtis ka pärishüppe teha. Ta on Carrie-Anne'i kasvu. Mul oli võimalik nii näidata, et usun sellesse 100 protsenti».

«Matrix: ülestõusmise» võitlusstseenides kasutatakse peamiselt kung fu'd. Trikkide koreograaf Jonathan Eusebio lisas voolavama liikumisega stiili (wushu), mis sobis hästi filmitegija Lana Wachowski suurematele aladele mõeldud visiooniga. Kui suured võitlusstseenid kahe inimese võitluseni jõuavad, muutub see vähem stiliseerituks ning kiiretest kung fu võtetest saab kahe inimese kaklus.

Bugsi kehastav Jessica Henwick alustas rolliks treenimist ligi aasta enne filmimise algust. Kolm kuud pärast algust lisandus ka võitluskoreograafia.

Morpheust mängiv Yahya Mateen-Abdul II keskendus filmimisele eelnenud treeningutel vastupidavusele ja painduvusele, et käsikirjas ettenähtud võitluskunstide stseenideks valmis olla.

Berliinis filmiti «Matrix: ülestõusmist» Babelsbergi stuudios, mis nimetas Lana ja Lilly Wachowski auks oma suurima helilava Vikerkaare lavaks.

Tähelepanelik vaataja võib filmis tuntud nägusid märgata, mõnda lihtsalt rahva seas. Nende hulgas on «Matrixi» Oscari-võitjast visuaalefektide looja John Gaeta, Oscarile kandideerinud «Matrixi» 2. ja 3. osa visuaalefektide looja Kim Libreri, San Francisco linnapea London Breed ja näitleja Tom Hardy.

«Matrix: ülestõusmine» on kultusliku «Matrixi» saaga neljas peatükk, mida on oodatud 18 aastat. Filmi peaosas ehk Neo rollis on taas Keanu Reeves, ekraanil on tagasi ka Trinity (Carrie-Anne Moss). Kõrvalosades astuvad üles veel Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jonathan Groff, Jada Pinkett Smith ja Daniel Bernhardt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles