Video: USA ranniku suunas liigub Jaapanist pärit tsunamiprügi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ranniku suunas liigub Jaapanist pärit tsunamiprügi
USA ranniku suunas liigub Jaapanist pärit tsunamiprügi Foto: Youtube

USA ookeani ja atmosfääri agentuuri (NOAA) andmetel liigub USA ranniku suunas ligi aasta taguse Jaapani looduskatastroofi tagajärjel merre paisatud objektide prügimägi.

Üheksamagnituudine maavärin ja selle tekitatud tsunami tabasid Kirde-Jaapanit 2011. aasta 11. märtsil, edastab foxnews.com.

Tsunamilaine haaras maalt kaasa autosid, majaosi, paate, mööblit ning isegi inimjäänuseid. Nüüd liigub see laadung aeglaselt California, Hawaii ja Washingtoni osariigi suunas.

NOAA esindaja Jim Churnside`i sõnul ei jälgi keegi selle prahihunniku liikumist.

«Kui keegi selle liikumist jälgiks, oleks tore. Samas on seda väga keeruline ja kallis teha,» lausus Churnside.

Okenaograafi Curtis Ebbesmeyeri sõnul koosneb see liikuv laadung asjadest, mis suudavad veepinnal püsida.

Asjatundja arvates võivad kalalaevad üsna varsti hakata välja tõmbama kummalisi asju.

Juba möödunud aasta detsembris leiti USA läänerannikult Jaapanist pärit asju. Suur prügimägi arvatakse USA rannikule jõudvat aga 2014. aastal.

Samas on teadlastel teha raske kindlaks, kui suur on Vaikses ookeanis liikuv asjadekuhi.

«Pärast Jaapani tsunamit tekkis kuhi, milles asjad olid tihkelt üksteise vastu surutud. Kuid seda laadungit on tabanud tormid, osa asju on ära murdunud. Satelliitide abil tehtud pildid ei anna siiski sellest prügimäest täit ülevaadet,» lausus Ebbesmeyer.

Ta lisas, et piltidelt on näha autosid, majaosi ja muid asju, kuid prügimäe muutuste jälgimine on aeganõudev ja kallis.

«Ei ole olemas võimalust selle pidevaks jälgimiseks, kuna see liigub väga laialdasel alal,» teatas Ebbesmeyer.

Jaapanist pärit prügimägi liigub keskmiselt kiirusega 12 kilomeetrit tunnis. Kui tuul ja hoovused on sobivad, siis võib see liikuda isegi 36 kilomeetrit tunnis.

Asjatundjate arvates ei peaks see prügi olema radioaktiivselt ohtlik. Tsunami kandis selles ookeanis liikuvas prügimäes olevad asjad enne merele, kui tuumajaamas õnnetus toimus.

Asjatundjad plaanivad järgmisel kuul, mil Jaapani looduskatastroofist möödub aasta, teha liikuvast prügimäest uued arvutimudelid, mille abil saab selle liikumist mõnevõrra ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles