Maailma esimene tekstsõnum loodetakse oksjonil maha müüa suure summa eest

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Nokia 3310 telefon.
Nokia 3310 telefon. Foto: Ove Maidla

Maailma esimene tekstsõnum «Häid jõule!» müüakse oksjonil NFT-na ja see müüakse tõenäoliselt tohutu summa eest maha. Müügist saadud raha annetatakse aga ÜRO pagulasagentuurile.

NFT, lühend sõnadest non-fungible token, on määratletud kui ainulaadne digitaalne sertifikaat, mis on registreeritud plokiahelas ja mida kasutatakse vara, näiteks kunstiteose või kogutava objekti omandiõiguse registreerimiseks.

Tekstsõnum, milles on lihtsalt kirjas «Häid jõule,» saadeti Orbitel 901 telefonist 1992. aasta detsembris. Vodafone'i toonane direktor Richard Jarvis sai 15-kohalise sõnumi insener Neil Papworthilt, kes oli sel ajal vaid 22-aastane ja töötas ettevõtte lühisõnumiteenuse (SMS) kallal.

Vodafone müüb nüüd teksti virtuaalset koopiat eksklusiivse NFT-na, mida saab osta Etheri krüptovaluutas, kirjutab Ladbible.

Eeldatakse, et see müüakse umbes 170 000 naela (225 000 dollari) eest ja see kõik on hea eesmärgi nimel, sest teksti müügisumma annetatakse ÜRO pagulasagentuurile.

1999. aastal, seitse aastat pärast Vodafone’i kaudu esimese SMS-i saatmist, oli lõpuks võimalik saata tekstisõnumeid mitme võrgu kaudu, mis kiirendas nende kasutamist ja populaarsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles