Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Stressad selle pärast, mida jõuludeks lauale panna? Bestwine teab!

Bestwine OÜ
Copy
Foto: bestwine

Istusime Bestwine’i tiimiga Kentmanni veinipoes pika laua taga ja arutasime, mida inimesed, kelle elus mängivad vein ja päritolumaitsed esimest viiulit, ise jõuluajal lauale panevad. Sommeljeede eelistused olid meeldivalt kirjud, kõik profid tahaksid perega parimaid maitseid jagada. Pärast sõbralikke vaidlusi leidis igaüks Bestwine’i valikust oma jõuluveini üles. Ehk on ka teil abi nende eelistustest, vältimaks veini- ja toiduvaliku osas tekkivat jõulustressi.

2017 Orube Crianza Tinto on Tempranillo, Garnacha ja Graciano segu Riojast. Arendusega hõivatud Viljar plaanib ahjus lambakooti küpsetada. Rosmariin täiendab veini ürdisust, pehmed tanniinid ja vürtsikad marjad panevad lambaliha särama.

Moonika jõulueelne aeg möödub poes, kokkamiseks ruumi ei jää, aga trendi järgimiseks küll. Plaan on haarata kaasa Marcel Vézien L’Illustre Brut NV grower šampanja, alustada pokaali šampanja ja trühvliste kartulikrõpsudega ning jätkata poe gurmeetoodete külmikust valitud kaaviariga.

2019 Prinz von Hessen Riesling Classicu viinamarjad tulevad Püha Johannese mäelt Rheingaust. Võtmeklientidega tegeleva Katrini valik on saksa jõuluklassika – hapukapsas ja sealiha. Super hapu ja magus puuviljasus haakuvad soolase roa rikkaliku loomuga.

Orube Crianza Tinto, Champagne L´Illustre Brut, Marcel Vezien, Prinz von Hessen Riesling Classic
Orube Crianza Tinto, Champagne L´Illustre Brut, Marcel Vezien, Prinz von Hessen Riesling Classic Foto: Bestwine.ee

Bestwine’i looja Triinu otsustab kindlameelselt 2018 Lyngrove Platinum Latitude’i veini kasuks. Suurepärases küpsuses hõõgveinivürtsine LAVi seguvein Cabernet Sauvignonist, Pinotage’ist ja Shirazist on jõululaual koos mahlase tomahook-steigiga.

Fine dining-taustaga Horeca müügijuht Jüri soovib pakkuda Segura Viudas Gran Reserva Brut Vintage 2015 cavat. Alustuseks avab ta värsked austrid ja täiendab neid veiniga haakimiseks rohelistest õuntest valmistatud granitéga.

Saaremaalt pärit tootejuht Anneli plaanib kohalike jahimeeste metsseatüki ahjupotti hauduma panna. 2018 Grand Marrenon Luberoni piirkonnast pärit vein Syrah ja Grenache’i marjadest annab roale juurde suitsusust ja vürtsi ning sobib roa rustikaalsete maitsetega.

Lyngrove Platinum Latitude, Segura Viudas Cava Gran Reserva Vintage Brut Nature, Grand Marrenon AC Luberon, Marrenon
Lyngrove Platinum Latitude, Segura Viudas Cava Gran Reserva Vintage Brut Nature, Grand Marrenon AC Luberon, Marrenon Foto: Bestwine.ee

Logistik Merilin armastab Pinot Noiri ja pardi kooskõla. Pardikonfii juurde valib ta Trentino külmast kliimast 2019 Castel Firmian Pinot Nero. Kerge tammes hoidmise tõttu hõõgub veinist piprasust ja tekstuuri silitab sametine pehmus.

Turundusega tegelev Triin võtab riiulist üldise lemmiku magusalt marjase 2019 Masseria Surani Heracles Primitivo ja paneb selle kokku rahva jõulueelistusega number üks: verivorstid, krõbe peekon, pohlamoos ja marineeritud kõrvits. Nende jõululauas on ka taimetoitlasi, kelle jaoks valmib magushapukas Itaalia caponata.

Castel Firmian Pinot Nero, Masseria Surani Heracles Primitivo
Castel Firmian Pinot Nero, Masseria Surani Heracles Primitivo Foto: Bestwine.ee

2019 Feudo Arancio Cantodoro Rosso Riserva on on finantsjuhist hollandalse Peteri eelistus. Jõulumeeleolu loob noodirida kujutav veinisilt ja veinis leiduvad ürdid ja apelsin. Peter tahab valmistada mustade ploomidega jänesehautise, traditsioonidega Madalmaade talveroa.

Eelistan ise jõulu ajal uusi maitseid avastada. Portugalile ainuomane 2018 Quinta da Raza Avesso Alvarinho segu tõestab, et Vinho Verde veinid pole ainult suvel joomiseks. Tõsise tammes olnud veini sidrunine hape ja mineraalsus sobivad kokku kuumsuitsulõhega.

Cantodoro Rosso Riserva, Quinta da Raza Avesso Alvarinho Colheita Selecionada
Cantodoro Rosso Riserva, Quinta da Raza Avesso Alvarinho Colheita Selecionada Foto: Bestwine.ee

 

Maitseküllaseid pühi!

 

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Copy
Tagasi üles