Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Jaapani teadlaste loodud näomaskid helendavad UV-valguses, kui kandjal on COVID-19

Copy
Koroonaviirust aitab tõrjuda mask, mida tuleb ka korrektselt kanda. Kui nina hingab vabalt, kaotab mask mõtte.
Koroonaviirust aitab tõrjuda mask, mida tuleb ka korrektselt kanda. Kui nina hingab vabalt, kaotab mask mõtte. Foto: Marko Saarm

Jaapani teadlased on loonud sellise maskifiltri prototüübi, mis helendab ultraviolettvalguses ja paljastab COVID-19 viiruse jäljed, kui kandja on nakatunud.

Kyoto ülikooli teadlased väidavad, et nende valmistatud maskide kihtide vahel on veel üks eriline filter. Kui filter eemaldatakse ja antikehi sisaldava fluorestseeruva värviga üle pihustatakse, hakkab see nende sõnul UV-valguses helendama, kui kandjal on COVID-19, kirjutab Insider.

Katsed algasid sellega, et mitteaktiivseid COVID-19 viiruse osakesi süstiti emastele jaanalindudele. Sealt edasi töötasid teadlased selle nimel, et eraldada jaanalindude munadest antikehi, mida immuunsüsteem toodab, et võidelda bakterite ja viirustega. Just neid jaanalinnumunadest saadud antikehi kasutavad nad maskile pihustatavas aines.

Teadlane Yasuhiro Tsukamoto tegi kümne päeva jooksul katseid 32 inimesega, kes olid nakatunud koroonasse. Selle tulemusel leiti, et katsealuste kantud maskid helendasid UV-valguse käes üsnagi eredalt.  

Teadlased märkasid, et helendus vähenes aja jooksul, kui inimesed paranesid ja viiruseosakesed vähenesid. Maske soovitakse katsetada veel 150 inimese peal ning need loodetakse müügile panna juba uuel aastal.

Tagasi üles