NÜÜD KINOS 6 uhiuut filmi, mida sel nädalal kinno vaatama minna

Spekter
Copy
Steven Spielbergi lavastatud muusikalifilm «West Side Story» (2021)
Steven Spielbergi lavastatud muusikalifilm «West Side Story» (2021) Foto: Filmikaader

Ülevaade sel nädalal Eesti kinolevisse saabuvatest filmidest.

«Prantsuse lähetus»

Aasta parima filmi Oscari-soosik!

Albert Howitzer Jr. (Bill Murray) on aastaid tagasi võtnud oma seitse asja ning pühkinud oma koduse Kansase tolmu kingadelt selleks, et seada end sisse nimetus, ent kindlasti mitte sündmustevaeses Prantsusmaa linnas, kus ta on koondanud enda ümber andekate ja ekstsentriliste kirjanike grupeeringu, kelle abiga annab ta juba pikki aastaid välja üllitist nimega «Prantsuse lähetus». Selle ajakirja uuest numbrist leiavad lugejad eest meeleoluka eksirännaku linnakese mitte just kõige parema reputatsiooniga rajoonides, giidiks andekas, ent isepäine Herbsaint Sazerac (Owen Wilson). Saame lugeda ka lugu pikkadeks aastateks vanglamüüride vahele saadetud üliandekast maalikunstnikust Moses Rosenthalerist (Benicio Del Toro), kes leiab selles veidras miljöös endale ootamatu muusa karmi vangivalvuri Simone'i (Lea Seydoux) näol. Ning ükski ajakirjanumber pole täiuslik ilma detailse loota, mis toob reporter Roebuck Wrighti (Jeffrey Wright) vahendusel meieni politseikulinaaria peened telgitagused.

Seda loomulikult hetkeni, kui külmavereline roimar (Edward Norton) röövib kohaliku politseikomissari (Matthieu Amalric) ainsa poja. Kõigele paneb punkti lugu tudengirevolutsiooni karismaatilisest juhist Zeffirellist (Timothee Chalamet), kes armub eneselegi ootamatult endast vanemasse perekonnasõpra Lucinda Krementzisse (Frances McDormand).

Juba aastaid on ekraanisümmeetria juhtiva eestkõneleja Wes Andersoni filmidesse olnud näitlejate poolt sedavõrd suur tung, et kõik nad ei mahu ära isegi filmiplakatile, ükskõik kui väikseks neid nimesid selleks otstarbeks ka tegema ei pea. Lisaks juba mainitud nimedele löövad selles kelmikas linaloos kaasa veel Tilda Swinton, Elizabeth Moss, Liev Schreiber, Christoph Waltz, Adrien Brody, Bob Balaban, Rupert Friend, Willem Dafoe, Saoirse Ronan ja paljud teised.

«West Side Story»

Oscari-võitjast lavastaja Steven Spielberg ning Pulitzeri ja Tony auhinnaga pärjatud stsenarist Tony Kushner toovad vaatajani ajatu loo noorest armastusest keset kahe noortekamba vahel keevat armutut võitlust 1957. aasta New Yorgis.

Broadway lavalaudadel sündinud ja hiljem kinolina vallutanud muusikali «West Side Story» uusimas tõlgenduses mängivad peaosi Ansel Elgort (Tony), 30 000 kandidaadi seast sõelale jäänud uustulnuk Rachel Zegler (María). Kaasa teeb ka 11. detsembril 90. sünnipäeva tähistav ning algses kinoversioonis mänginud ekraani- ja lavalegend Rita Moreno (Valentina). Ta on üks vaid kolmest artistist, kes on aegade jooksul võitnud nii Oscari, Emmy, Grammy, Tony kui ka Peabody auhinna.

«Clifford – suur punane koer»

Rõõmsameelne kogupereseiklus, mille tegelased räägivad eesti keeles! Kui koolitüdruk Emily saab veidi salapärasest loomade varjupaigast kingituseks imearmsa punasekarvalise kutsika, ei kujuta ta ettegi, et hommikul leiab ta oma väikesest New Yorgi korteri magamistoast hiiglasliku kolmemeetrise koera. Ema on ärireisil, nii et Emilyt ja tema lõbusat, ent samas ääretult ebausaldusväärset onu Caseyt ootavad ees kõige põnevamad ja erakordsemad seiklused. Seejuures õpetab hiiglaslik Clifford nii neid kui kogu maailma suurelt armastama. 

«u.Q»

Uku Kuudi lindistatud lugusid teatakse rohkem, kui me arvata oskame. Et mõista tema rahvusvahelist fenomeni, tähendab mõista eri niššide, alažanrite ja peidetud muusikaliste vaimuvapustuste võimet tänapäeval mitte ainult eksisteerida, vaid lausa õitseda iseseisvalt peavoolust. Maryn E. Coote'i (endise Marju Kuudi) poja Uku elu viis ta Nõukogude Liidust pagulusse Rootsi, sealt edasi Los Angelese muusikastuudiotesse, siis tagasi äsja taasiseseisvunud Eestisse ning hiljem amüotroofilise lateraalskleroosiga (ALS) võideldes kõlaritesse üle terve maailma. Ivar Murdi lavastatud laasahaarav portreefilm varalahkunud muusikust ja tema kaasajast, mis on filmitud 8 mm filmilindile, VHS- ja BETA-kassettidele.

«The Great Mr. Laugh»

9. detsembrist viiel korral Artise ekraanile tulev klassikaline tragikomöödia, mis pühitseb tummfilmide ajastu pioneere ning teeb austusavalduse Charlie Chaplini oomingule. Film toob ekraanile Mr. Laughi traagilised ja absurdsed juhtumised ajal, mil põhja käinud esineja üritab oma karjääri loojangus veel päikesekiiri leida.

«The Great Mr. Laugh» on loodud varajaste tummfilmide vaimus, järgides igat toonast filmitegemisele ajastruud detaili. Nii nagu flmikunsti esimeste teoste puhul, kutsuti ka selle filmi loomisel abiks kohalikud taustanäitlejad, kes töötasid koos tuntud professionaalsete näitlejatega.

Filmi looja ja peaostatäitja on Eestis elav filmientusiast ja õigusvaldkonnas hästi tuntud soomlane Pekka Puolakka, režii eest vastutas Laura Lisete Roosaar, kaamera taga oli Ants Tammik, kes tegi ka montaaži, ning muusika lõi dirigent Tuomas Törmi. Film on dialoogita, eestikeelsete subtiitritega.

«Leping»

63-aastane Karen Blixen on Nobeli kirjandusauhinna kõige tõenäolisema nominandina tõusnud oma elu tippu. 17 aastat tagasi jättis ta maha suure farmi Aafrikas, et pöörduda tagasi Taanimaale oma lõhkise elu juurde. Süüfilise tõttu hävinud tervisega, kaotanud oma elu armastuse, on naisel siiski õnnestunud taas tõusta ja ilmutada end kirjandusliku sensatsioonina. Siis kohtub aga geniaalses üksinduses elav naine 30-aastase poeediga. Naine lubab kindlustada noorele luuletajale tähelennu kirjanduses, kui noormees on nõus talle tingimusteta alluma – kaotagu ta kasvõi kõik muu oma elus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles