UUS DOKK ⟩ Homme alustab Kanal 2 eetris doksari «Estonia – teekond tundmatusse»

Spekter
Copy

Homme kell 21.30 jõuab Kanal 2 ekraanile esimene osa kolmeosalisest dokumentaalsarjast, mis jälgib Margus Kurmi juhitud Eesti esimest eraalgatuslikku uurimist Estonia vraki juures.

Estonia katastroof on suurima ohvrite arvuga rahuaegne laevahukk Läänemerel, kus hukkus 852 inimest ja millest pääses 137 inimest. Estonia uppus 28. septembri öösel kella 0.55 ja 2.03 vahel 1994. aastal.

SA Mare Liberum alustas tänavu 18. septembril Hollandist Eemshaveni sadamast eraalgatusliku ekspeditsiooniga parvlaeva vrakile, mille eesmärk oli leida vastused küsimustele, millele pole 27 aasta jooksul riiklikud uuringud vastuseid andnud.

«Mitte kunagi varem pole olnud vaatajatel võimalust jälgida Estonia vraki uurimist nii lähedalt nagu nüüd,» ütleb saate toimetaja Mari Tamm, kes ka ise ekspeditsioonil viibis.

Eesti esimest eraalgatuslikku ekspeditsiooni vraki juurde juhib endine riigiprokurör Margus Kurm. Rahvusvahelisse meeskonda kuuluvad tuukrid, allveerobotite operaatorid ja insenerid. Meeskond püüab laevakere vigastusi mõõta ja filmida täpsemalt kui keegi kunagi varem. Esimest korda saadetakse kaamera ka autoteki sügavustesse, masinate vahele.

«Margus Kurm ja tema kokku pandud meeskond läksid kindlate eesmärkidega uurida auke Estonia laevakeres, uksi autotekil, teha 3-D mudel, vaadata üle esemed merepõhjas laevast eemal. Aga merel ei käi asjad alati plaanipäraselt, eriti 80 meetri sügavusel. Ja ühel hetkel tuleb valida, mis on olulisem, mis jääb kõrvale. Nii et mõned eesmärgid said täidetud, mõned jäävad tulevikku. Mis täpselt, seda näeb saatest,» lisas Tamm.

Sarja esimeses episoodis jõuab uurimislaev Estonia hukupaika. Kohe saab selgeks, et liiv, mida 1996. aastal betoneerimise eeltööde käigus vrakile ja ümbrusesse valati, varjab nii mõndagi ja teeb uurimise keerulisemaks, kui see võiks olla.

Värske dokumentaalsarja «Estonia – teekond tundmatusse» esimene osa on Kanal 2 eetris 8. detsembril kell 21.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles