VIDEO ⟩ Munakujuline 5 miljardit dollarit väärt asteroid on meile potentsiaalselt ohtlik

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA teatel liigub meie planeedi orbiidi suunas suur ja potentsiaalselt ohtlik munakujuline kosmosekivi, mille väärtus on umbes viis miljardit dollarit (4,45 miljardit eurot).

330-meetrine asteroid nimega 4660 Nereus jõuab meie planeedi juurde 11. detsembril, liikudes kiirusega 23 700 kilomeetrit tunnis, teatab livescience.com.

NASA teadlased rõhutasid, et see on potentsiaalselt ohtlik asteroid, kuid ei ohusta kellegi nädalalõpuplaane, kuna liigub meie planeedist väga-väga suure tõenäosusega mööda. Siiski on ta lähemal, kui on viimase 20 aasta jooksul olnud.

Nad lisasid, et asteroid Nereus sai nime Vana-Kreeka merejumala järgi, kes on Maa personifikatsiooni Gaia poeg. Ta jääb meie planeedist umbes 3,86 miljoni kilomeetri kaugusele ehk umbes kümme korda kaugemale kui on Kuu Maast. Kuu keskmine kaugus Maast on 384 400 kilomeetrit.

«Kui vaadata asja kosmilisest vaatevinklist, miks mitte ka tulnukate vaatevinklist, siis kaugus Nereuse ja Maa vahel on kiviga visata,» nentisid asjatundjad.

NASA määratlus on järgmine: kosmilise objektid, mis jõuavad meie planeedist 193 miljoni kilomeetri kaugusele, on Maa-lähedased. Need kiiresti liikuvad objektid, mis on 7,5 miljoni kilomeetri kaugusel, on potentsiaalselt ohtlikud.

Nii USA NASA kui teiste riikide kosmoseteadlased jälgivad pidevalt objekte, mis võivad jõuda meie planeedi lähedale ja mille orbiit ristub Maa omaga.

1982. aastal avastatud Nereus teeb tiiru ümber Päikese 1,82 aastaga ja jõuab Maa lähedusse iga kümne aasta tagant.

Kuna Nereus külastab nii sageli päikesesüsteemi piirkonda, kus on Maa, kaalusid NASA ja Jaapani kosmoseagentuur JAXA kunagi sellest proovi võtmist JAXA kosmoseaparaadi Hayabusa abil. Agentuurid otsustasid aga lõpuks hoopis teise asteroidi (25143 Itokawa) kasuks.

NASA arvutuste kohaselt jõuab asteroid Nereus meie planeedi lähedale ka 2. märtsil 2031 ja 1. novembril 2050. Kõige lähem kohtumine toimub aga 14. veebruaril 2060, kui Nereus liigub Maast vaid 1,2 miljoni kilomeetri kaugusel ehk vaid kolmekordsel Kuu kaugusel Maast.

NASA andmetel leidub Nereusel palju väärtuslikke elemente. 600 000 asteroidi jälgimissüsteemi Asterank andmete järgi leidub asteroidil niklit, rauda ja koobaltit ligi viie miljardi dollari väärtuses.

NASA ja teised kosmoseagentuurid töötavad välja tehnikaid ja kosmoselaevasid, mis aitaksid asteroidiohtu meie planeedile minimeerida. NASA saatis 23. novembril välja kosmoselaev-sondi, millega katsetatakse esimest korda kaksikasteroidi Didymose ja kuu Dimorphose kõrvale lükkamist nende tavapäraselt orbiidilt. See peaks leidma aset septembris-oktoobris 2022.

Ka Hiina plaanib asteroidi orbiidi muutmist. Kava kohaselt saadetakse 23 raketti lendama vastu asteroidi Bennu, et muuta selle kurssi, vältimaks tulevikus selle võimalikku kokkupõrget Maaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles