Pegasus soovitab: TOP 10 raamatut, mida kingikotti poetada

Copy
Foto: Shutterstock

Murrad pead, mida kinkida elukaaslasele ja vanematele ning millega üllatada pere kõige pisemaid? Raamat on alati väärt kingitus! Kirjastus Pegasus on Su elu lihtsamaks teinud ning pannud kokku nimekirja värsketest ja väärt raamatutest, millega oma lähedasi pühade ajal meeles pidada.

EMALE

Meeldejäävad road kerge vaevaga, Jamie Oliver (2021)

Raamatust leiab rohkem kui 120 põnevat ja lihtsasti järgitavat retsepti, mis aitavad katta laua suurepäraste roogadega, mida nautida koos sulle armsate inimestega.

Foto: Kirjastus Pegasus

ISALE

Rändan Eestis, Ülar Allas (2021)

Toreda perepuhkuse veetmiseks pole vaja kaugele troopilisele saarele reisida – Eestis leidub külluses vaimustavalt looduskauneid kohti ja inspireerivaid matkaradu. Meil on palju põnevaid interaktiivseid muuseume, kus lapsed saavad käed külge lüüa ja mängu kaudu uusi teadmisi omandada. Kodumaal rännates näeb ka põliseid väepaiku ja kohtab kaunist arhitektuuri.

Kus asub Eesti suurim meteoriidikraater? Milline on meie võimsaim muinaslinnus? Kus filmiti «Viimne reliikvia»? Mis tunne on alpakat silitada? Mitu inimest on vaja, et Tamme-Lauri tammel ümbert kinni võtta? Neile ning paljudele teiste küsimustele leiate vastuse Eestimaal ringi rännates ning seda raamatut lugedes.

Foto: Kirjastus Pegasus

VANAEMALE

Õhulised kudumid, Ruta Tännav (2021)

Kudumine – see on puhas nauding. Mitte ainult rõõm valmis esemest, vaid kudumine kui tegevus. Lõõgastav otsekui meditatsioon. Nii ütleb raamatu «Õhulised kudumid» autor, kirglik kuduja Ruta Tännav, kes on oma esimese raamatu kaante vahele koondanud 30 pitsilist kudumit ning soovib tõestada, et kootud pits ei pea alati olema õhkõrn, vaid erisuguste lõngadega katsetades saab luua väga omanäolisi kudumeid.

Siit leiab nii mütse, rätte, kindaid kui ka seelikuid, kotte ja kleite, sekka kauneid esemeid kodule. On mudeleid, mis sobilikud pitsikudumisega alustajale, aga ka selliseid, mis pakuvad põnevust ja väljakutset kogenud pitsikudujale. Raamat sisaldab detailseid tööjuhendeid ja mustriskeeme, ent siinseid mustreid saab väga hästi kasutada mis tahes kudumite loomisel ja kombineerida meelepärasel moel – võimalusi on lõputult.

Foto: Kirjastus Pegasus

VANAISALE

Auschwitzi apteeker, Patricia Posner (2021)

Raamat räägib loo Rumeeniast pärit Bayeri ravimite müügimehest Victor Capesiusest, kes 1943. aastal liitus SS-iga ja kellest sai peaapteeker sakslaste suurimas surmalaagris Auschwitzis, kus ta töötas külg külje kõrval Josef Mengelega.

Tuginedes varem salastatud dokumentidele ja 12 aasta jooksul kogutud materjalidele, avalikustab Patricia Posner Capesiuse hirmuvalitsuse laagris ning kirjeldab, kuidas mees laipadelt röövitud hambakulla toel õigusemõistmise eest põgenes, kuni käputäis vapraid ellujäänuid ja üks südikas prokurör ta kakskümmend aastat pärast sõja lõppu kohtu ette tõid.

Lisaks pakub raamat pilguheitu kuratlikule paktile, mille sõlmisid natsid ning Saksamaa suurimaid konglomeraate I.G. Farben ja selle Bayeri farmaatsiaharu. Lugu jutustatakse natside käsilaste ja sõjakurjategijateks hakanud töösturite, luureagentide ja innukate prokuröride ning natsiküttide ja koonduslaagris uskumatul kombel ellujäänute silme läbi.

Posner näitab õõvastavaid sügavusi, milleni laskuvad tavalised inimesed, kui neid ei kammitse südametunnistus ega moraal.

Foto: Kirjastus Pegasus

 

LAPSELE

Segaduse Päkapiku entsüklopeedia (2021)

Meie ümber on suur hulk asju, kuid kas tead, kuidas need kõik töötavad? Millal tekkis seep või milline tarkpea konstrueeris esimese külmkapi? Kake Make raamatutest tuttav Segaduste Päkapikk tõttab seda kõike välja uurima. Tahad kampa lüüa?

Istu ajamasinasse ja rända läbi kogu inimkonna ajaloo alates kõige vanemast ajast kuni tänapäevani. Selgitame välja, millised leiutised millal välja mõeldi, kuidas need töötavad ja kuidas need on muutnud inimeste elu. Oled valmis? Sukeldu teadasaamise seiklusesse esimesest nõelast kuni 3D-printerini!

Foto: Kirjastus Pegasus

Ulakas vorst ja nutitelefon, Markus Saksatamm (2021)

Jutukogumikus «Ulakas vorst ja nutitelefon» on 31 lühemat ja pikemat lugu, mis võtavad kokku viimastel aastatel lasteajakirjades ilmunud Markus Saksatamme loomingu. Autori jutud on fantaasiarohked, humoorikad, samas ka julgustavad ning panevad mõtlema oluliste väärtuste üle. Neis leidub midagi nii väikesele kui ka suuremale lugejale.

Raamatu illustreeris Ott Vallik, kes on hästi tabanud juttude lõbusat, aga ka lüürilist poolt. Markus Saksatamm on kirjutanud kuusteist lasteraamatut, tuntumad nendest on «Tädi hakkab tuuleloheks», «Kass ja kinopilet» ning «Tont ja mannapuder». Tema vaimukaid ja fantaasiarikkaid jutte ja luuletusi võib leida ka ajakirjadest Täheke, Hea Laps, Mesimumm ning Pere ja Kodu.

Foto: Kirjastus Pegasus

Hämmastavad mõttemängud nutikatele lastele, Gareth Moore (2021)

See enam kui 100 mõtlemisülesannet sisaldav raamat on viimase peal treeningkava sinu ajule. Saad lahendada sudokuid, otsida piltidelt erinevusi, seigelda arvulabürintides, osaleda viktoriinides ja doominomängudes. Pane oma aju võimsus proovile!

Dr Gareth Moore on mõistatuste lahendamise äss ning paljude mõistatus- ja ajutreeninguraamatute autor. Ta on loonud ajutreeningute internetilehekülje BrainedUp.com ning toimetab mõistatusi pakkuvat veebisaiti PuzzleMix.com. Garethil on doktorikraad Cambridge´i ülikoolist, kus ta õpetas masinaid inglise kõnekeelest aru saama.

Foto: Kirjastus Pegasus

 

 

 

 

ELUKAASLASELE

Mida naised (voodis) tahavad, Karolin Tsarski (2021)

Uuring uuringu järel näitab, kui suur lõhe on meeste ja naiste seksuaalse rahulduse osas, ja eriti heteroseksuaalsetes suhetes, kus väga paljud naised ei koge orgasme või ei ole seksuaalselt rahuldatud.

Naise seksuaalne nauding ei ole meie ühiskonnas olnud oluline ning seetõttu on vajaka suur osa mõistmist ja haridust naise seksuaalsel rahuldamisel. Iga oskuse puhul on elementaarne seda õppida ja see võiks olla sama loomulik ka seksuaalsuse puhul.

See lihtne ja konkreetne raamat pakub koheselt rakendatavaid ning tõhusaid lahendusi igale mehele, kes soovib toetada oma naist sügava seksuaalse rahuloluni jõudmisel ja saada seeläbi «parimaks, kes tal on kunagi olnud». Raamatus on toodud välja naise seksuaalse erutuse mentaalsed, emotsionaalsed, energeetilised ja füüsilised nüansid, et mees teaks täpselt, kuidas viia naine sügava rahulduseni.

Foto: Kirjastus Pegasus

SÕBRALE

Öised hääled, Tiina Laanem (2021)

«Äkki nägi ta saledat ja tõmmut tibi külmkapi sisemusest enda poole vaatamas. Veiko sirutas käed välja. Kõhnad piigad mõjusid ahvatlevalt.

Ta saigi tõmmu iluduse kätte, surus ta hellalt oma rinnale, aga too muutus Rannarootsi suitsuvorstiks. Veiks viskas vorsti vastikusega eemale, samas kui külmar sikutas teda jalgadest jääkambri poole. Ta peksis kappi nagu jaksas ja leidis end lõpuks köögilaua alt, tükike vorsti pihus.»

Lisaks külmkapiga võitlevale Veikole leiab jutukogust «Öised hääled» ka Punase Jänesega koos elava Kerdi, saleda soomlase, kuuris liha praadiva Evaldi, rattasõitu vihkava Emmi, maagilise külgetõmbe omandanud Pauli ning palju teisigi tegelasi.

Tiina Laanem tuli kirjandusse romaaniga «Väikesed vanamehed», mis võitis 2006. a romaanivõistluse ja võeti lugejate poolt soojalt vastu. Ta on avaldanud novellikogu «Õnnelik jää » ning kirjutanud mitmeid näidendeid ja lasteraamatuid. Tema romaan «Pildilt kukkujad» pälvis A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia. Käesolev jutukogu on tema seitsmes raamat.

Foto: Kirjastus Pegasus

Kõik see silmale nähtamatu valgus, Anthony Doerr (2021)

Lummav ja salapära täis lugu kahest noorest inimesest, prantsuse neiust Marie-Laure LeBlancist ja saksa noormehest Werner Pfennigist, kelle viivad kokku teise maailmasõja keerdkäigud.

Marie-Laure, Pariisi Loodusloomuuseumi pealukksepa tütar, kaotab lapseeas nägemisvõime, ent õpib tänu isa kannatlikkusele ja puust linnamakettidele eluga iseseisvalt toime tulema. Sõja puhkedes on nii isa kui ka tütar sunnitud põgenema väikesesse Saint-Malo linnakesse, et seal tüdruku veidrikust vanaonult peavarju paluda.

Werner on orvuks jäänud teadus- ja tehnikahuviline poiss, keda paeluvad eelkõige raadiod. Sõja hakul astub ta Hitlerjugendi ridadesse ning tema arukus ja tehniline taip ei jää juhendajatel märkamata. Peatselt tehakse talle kui andekale raadioside-asjatundjale ülesandeks välja selgitada vastupanuliikumise tugipunktid ja nõnda satubki mööda sõjatandrit ringi rändav Werner lõpuks Prantsusmaale Saint-Malosse.

«Kõik see silmale nähtamatu valgus» on 2015. aasta Pulitzeri ilukirjanduse preemia võitja.

Foto: Kirjastus Pegasus
Copy
Tagasi üles