VIDEO ⟩ «Aktuaalse kaamera» ülevaade: Soome filmitööstus ei saaks eestlasteta hakkama

Spekter
Copy
Soome märulipõnevik «Omerta 6/12» jõudis publiku ette 2021. aasta novembris.
Soome märulipõnevik «Omerta 6/12» jõudis publiku ette 2021. aasta novembris. Foto: Filmikaader

«Aktuaalne kaamera. Nädal» tegi põhjanaabrite tänase iseseisvuspäeva puhul suure ülevaate Eesti ja Soome filmitegijate koostööst, mille krooniks on viimasel ajal olnud maailmas tunnustust leidnud draamafilm «Kupee nr 6» ja märulipõnevik «Omerta 6/12».

Soome filmide puhul on Eesti vähemuskaastootja kuues mängufilmis ja ühes dokumentaalfilmis, vahendab ERR. Lisaks kaastootmisele on Soome filmid saanud toetust ka Film Estonia tagasimaksefondist. Toetust on saanud 18 projekti, millest valmis on kaheksa mängufilmi ja viis teleseriaali. Mängufilmide seas on näiteks praegu kinodes linastuv «Omerta». Tootmises on veel viis filmi ja seriaali.

«Aktuaalse kaamera» uudislõigus räägib Eesti filmi instituudi juhataja Edith Sepp, et tihti filmivadki soomlased Eestis just raha pärast, kuna Eesti maksab 30 protsenti tehtud kuludest tagasi. «Eesti majandusele on see väga kasulik,» kinnitab Sepp ja lisab, et nende uuringu järgi läheb 67 protsenti Eestis tehtud kulutustest väljapoole filmivaldkonda ehk valdavalt transpordile, ehitusele, majutusteenustele ja toitlustusele.

Soome filmiprodutsent Ilkka Matila, kes on eestlastega koostööd teinud 90ndatest saadik, ütleb otse: «Soome filmitööstus ei saaks ilma eestlasteta hakkama. Meie filmide tootmine jääks päris kiiresti teieta seisma. Eestlastel on selliseid oskusi, mida meil Soomes lihtsalt ei ole.»

Vaata saatelõiku:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles