Antarktikas nähtud päikesevarjutus ajas pingviinid segadusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Pingviinid Hiina Antarktika uurimisjaama juures 2019
Pingviinid Hiina Antarktika uurimisjaama juures 2019 Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Ainus selle aasta täielik päikesevarjutus oli 4. detsembril ja see oli eelkõige nähtav Antarktikas. Seega nägid kosmilist vaatemängu kindlasti kohalikud pingviinid, kuid ka meie planeedi kõige külmemal mandril töötavad teadlased.

USA kosmoseagentuuri NASA teatel leiab päikesevarjutus aset siis, kui Kuu on Maa ja Päikese vahel, varjates päikesevalguse. Seekord oli varjutus tipus ühe minuti ja 54 sekundit, teatab livescience.com.

NASA andmetel oli 4. detsembri päikesevarjutust näha täielikult Antarktikas ning osaliselt Austraalias, Uus-Meremaal, Lõuna-Aafrikas, Tšiilis ja Atlandi ookeani lõunaosa saartel. Ilma spetsiaalsete prillideta ei tohi päikesevarjutust vaadata, kuna see võib rikkuda silmi. Päikesevarjutust vaadanud polaarteadlastel olid ees kaitseprillid.

Tšiili Antarktika uurimisjaama teadlane vaatamas 4. detsembril 2021 täielikku päikesevarjutust
Tšiili Antarktika uurimisjaama teadlane vaatamas 4. detsembril 2021 täielikku päikesevarjutust Foto: Felipe Trueba/Scanpix

Ei ole teada, kas pingviinid võisid päikevarjutust vaadates oma silmi rikkuda, kuid asjatundjate sõnul läksid linnud segadusse ja käitusid kummaliselt. Siiski ei kestnud see kaua.

Antarktikas olevad teadlased on märganud, et pingviine on ajanud lisaks päikesevarjutusele segadusse teised loodusnähtused, kuid ka nemad, nende varustus ja välitöö.

Praegu on Antarktikas suvi, mis kestab oktoobrist veebruarini, mil päike on peaaegu alati taevas. Teadlasi ja personali on Antarktikas suveperioodil umbes 4400–5500.

Antarktikas on kohalikke, kelleks on pingviinid, palju rohkem kui inimesi. Briti Antarktika uuringu andmetel on Antarktikas hinnanguliselt 20 miljonit pesitsevat pingviinipaari.

Need lennuvõimetud linnud saavad igal Antarktika aastaajal taevast vaadelda, elades temperatuurides, mis jäävad 10 ja 60 külmakraadi vahele.

Teadlaste andmetel on maailmas 17 pingviiniliiki, Antarktikas elab neist seitse.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles