Mont Blancilt 2013 vääriskive leidnud mägironija sai nüüd pooled endale

Inna-Katrin Hein
Copy
4810 meetri kõrgune Mont Blanc
4810 meetri kõrgune Mont Blanc Foto: MARCO BERTORELLO/SCANPIX

Prantsuse mägironija, kes soovis jääda anonüümseks, leidis 2013. aastal Euroopa kõrgeimalt mäelt Mont Blancilt karbi, milles olid smaragdid, rubiinid ja safiirid. Nüüd sai ta pooled neist vääriskividest endale.

Prantsuse võimude arvates kuulus karp isikule, kes oli India lennukis, mis pool sajandit tagasi Mont Blanci kohal alla kukkus, teatab bbc.com.

Mägironija sai poole karbi sisust endale, kuna andis karbi pärast leidmist Prantsuse seaduse järgi politseile üle.

Teise poole karbi sisust sai Chamonix’ võimuesindaja, kes üritas mitu aastat leida vääriskivide omaniku perekonda Indias, kuid tulutult.

«Vääriskivid lasti ära hinnata ja koguväärtus on 300 000 eurot. Kivid jagati kahte ossa, kummagi osa väärtus on 150 000 eurot,» sõnas Chamonix’ linnapea Eric Fournier.

Mont Blancil on kukkunud alla kaks Air India lennukit. Esimene neist 1950. aastal ja siis hukkus 48 inimest. Teine lennuk kukkus alla aastal 1966, mil oli pardal 117 inimest, kes samuti kõik elu kaotasid.

Prantsuse võimude arvates oli kellelgi India päritolu isikul 1966. aastal lennul Bombayst Londonisse vääriskivid kaasas. Prantsuse päästjad leidsid Mont Blancilt nii hukkunud kui nende pagasi, kuid vääriskividega karpi siis ei leitud.

2012 leiti Mont Blancilt India diplomaatilise posti kott, milles olid diplomaatilised dokumendid, ajalehed, kalendrid ja erakirjad.

24. jaanuari 1966. aasta Mont Blanci lennuõnnetuses kaotas elu ka Homi J Bhabha, kes oli India tuumaprogrammi alusepanija.

4810-meetrine Mont Blanc asub Alpides Prantsusmaa, Itaalia ja Šveitsi piiril. Kõrgeim tipp on Prantsusmaa väitel Prantsusmaal, Itaalia väitel Prantsusmaa ja Itaalia piiril. Mäetippu katab igilumi ja sellest tuleb ka mäe nimi. Suurim mäelt langev liustik Mer de Glace («jäämeri») on 14 kilomeetrit pikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles