Tšernobõlis loodetakse kiirgustase saada normaalsele tasemele juba viie aasta pärast

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Tšernobõli AEJ.
Tšernobõli AEJ. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/ Scanpix

Šveitsi ettevõte on leidnud tehnoloogilise lahenduse, mis lubab viie aastaga muuta Tsernobõli elamiskõlblikuks. Hektari suurusel alal läbi viidud aastane katsetus näitas, et radioaktiivsus on tänu uuele tehnoloogiale vähenenud lausa 47 protsenti.

Tehnoloogiat nimega Nucleus Sparation Passive System (NSPS) katsetati Tsernobõlis hektari suurusel alal ajavahemikus november 2019- september 2020 ning selle perioodi lõpuks oli pinnase kiirgussaaste tase alanenud 37 protsenti ja õhus lausa 47 protsenti, kirjutab Intresting Engineering.

Kuigi Tsernobõl on juba osaliselt turistidele avatud, on seni arvestatud, et elamiskõlblikuks muutub see ala kahjuks alles 24 tuhande aasta pärast. Šveitsi ettevõtte Exlterra uus tehnoloogia võib katsetulemuste kohaselt lühendada seda perioodi ligikaudu viie aastani.

NSPS-tehnoloogia on kemikaalide vaba ning võitleb kiirgussaaste vastu ning kiirendab radioaktiivsete elementide lagunemist. See tehnoloogia kasutab eelkõige suure kiirusega osakesi, mida tuntakse ka positronitena, et suunata see looduslikult esinev jõud pinnases leiduvate radioaktiivsete isotoopide poole ja lõhkuda neid koos hoidvaid sidemeid. Protsess viiakse läbi ohutult pinnase all ja radioaktiivsust ei eraldu maapinnale ega õhku. Kui positron puutub kokku radioaktiivse isotoobiga, liitub see uuesti elektroniga ja hävitab radioaktiivse aine tagasi algseks aineks.

Kuigi eksperimendi täielikud tulemused on veel avaldamata, usub Exlterra tegevjuht, et nad on õigel teel ning peale tehnoloogia paigaldamist alale, loodavad nad viie aastaga oma töö tehtud saada ning suunduda edasi Fukushimasse Jaapanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles