Moedisainer Tom Fordi hävitav hinnang Gucci-filmile: olin mitu päeva kurb

Spekter
Copy
«Gucci tragöödia»
«Gucci tragöödia» Foto: Filmikaader

Ridley Scotti «Gucci tragöödias» tegelaskujuna esinev moedisainer Tom Ford oli pärast filmi nägemist läbi raputatud: «Tundsin end kinost väljudes, nagu oleksin orkaani üle elanud.»

1990. aastal allakäinud Gucci moemajja disaineriks värvatud noor ja ambitsioonikas ameerika disainer, kellest mõni aasta hiljem sai mobrändi loovjuht, pani oma filmimõtted kirja Air Maili essees, milles ta küll jääb viisakaks, ent ütleb otsekoheselt välja, mis ta asjast arvab. 

«Elasin hiljuti üle «House of Gucci» 2 tunni ja 37 minuti pikkuse linastuse,» alustab Ford oma esseed juba terava torkega filmi pikkuse aadressi. «See särav, ambitsioonikas, hästi filmitud ja kostümeeritud ahnusest ja tapmisest rääkiv lugu on rabav ennekõike selle poolest, kui palju staare ekraanil üles astub. See on nagu «Dünastia» seebiooper, aga suurema eelarvega,» kirjutab täna 60-aastane disainer, kes Eesti kinodes võidukäiku tegevas filmis nähtud sündmustele isegi lähedal seisis. «Ma ei saa siiani päris hästi aru, mida ma vaatasin, aga kinost tulles oli tunne, nagu oleksin orkaani üle elanud. Oli see farss või haarav linalugu? Tabasin end korduvalt kõva häälega naerma puhkemast, kuid kas see ikka oli nii mõeldud?» mõtiskleb Ford.

US fashion designer Tom Ford arrives for the 2021 Met Gala at the Metropolitan Museum of Art on September 13, 2021 in New York. - This year's Met Gala has a distinctively youthful imprint, hosted by singer Billie Eilish, actor Timothee Chalamet, poet Amanda Gorman and tennis star Naomi Osaka, none of them older than 25. The 2021 theme is "In America: A Lexicon of Fashion." (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
US fashion designer Tom Ford arrives for the 2021 Met Gala at the Metropolitan Museum of Art on September 13, 2021 in New York. - This year's Met Gala has a distinctively youthful imprint, hosted by singer Billie Eilish, actor Timothee Chalamet, poet Amanda Gorman and tennis star Naomi Osaka, none of them older than 25. The 2021 theme is "In America: A Lexicon of Fashion." (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Foto: Angela Weiss

«Kui Al Pacino ja Jared Leto tulid ekraanile Aldo ja Paolo Guccina, siis polnud ma kindel, et ei vaata paroodiasketši,» kirjutab disainer. Iseäranis jäi teda häirima Jared Leto rollisooritus, kes kehastab filmis moemaja luuserist pärijat, kes oma šansid maha mängib: «Leto hiilgav näitlejatöö on sõna otseses mõttes maetud lateksproteeside alla. Mõlemale näitlejale oli ilmselt antud luba teha täiesti metsik roll teha, kuid see ei läinud täkkesse. Küllap oli neil aga võttel väga lõbus. Paolo keda mina korduvalt kohtasin, oli tõesti ekstsentriline kuju, kes tegi nii mõndagi veidrat, kuid tema üldine olek polnud kindlasti niisugune hullunud ullike, nagu Leto näitab.»

Fordi meelest on filmi stsenaarium loodud ühe ja ainsa eesmärgiga: lasta näitlejatel näidelda. «Kuna filmis on nii palju staare, siis teenindab käsikiri näitlejaid, mitte vastupidi. Tundub, et mõned rollid on ekraanil mängitud põhjalikumaks vaid näitlejate ande esiletoomise nimel. Aeg aga tiksub ja tulemusena peab vaataja taluma mõttetuid ja kohati segadusseajavaid stseene,» leiab ta.

Ta kasutab ka võimalust, et klaarida ära paar ajalooliselt ekslikku tõika. «Siis, kui minust sai Gucci loovjuht, oli Maurizio (moemaja tapetud pärija – toim.) majast juba välja ostetud. Seega kohe kindlasti ei löönud me minu esimese hittkollektsiooni esitluse järel klaase kokku. Filmidel on kombeks inimeste peades tõeks saada – tekib alternatiivne reaalsus, mis hakkab ajapikku varjutama seda, mis tegelikult oli.»

Lõpetuseks lisab ta, et filmi nägemine mõjus talle väga emotsionaalselt. «Olin mitu päeva järjest kurb. Usun, et selline reaktsioon on kõigil, kes tundsid filmi tegelasi tegelikult ning teavad, mis toimus. Mul oli raske selles verises loos mingit huumorit või camp'i näha. Kõik, mis juhtus, oli kohati absurdne, aga lõppude lõpuks ikkagi väga traagiline,» tõdeb ta.

Fordi arvamus resoneerub nii mõnegi kriitiku arvamusega: filmiportaalis Rotten Tomatoes on glamuursele mõrvadraamale antud hindeks keskpärased 61%. Publikule meeldib sageli kergemeelselt koomiline film oluliselt rohkem – rahvas annab sellele hindeks 84%.

«Gucci tragöödia» (House of Gucci) põhineb Gucci moemaja pärija Maurizio Gucci mõrvalool 1995. aastast. Abielurikkujast mehe saatis teise ilma tema haavatud abikaasa Patrizia Reggiani tellitud palgamõrvar. Naine mõisteti süüdi selles, et korraldas mehe kontori ees toimunud tulistamise. Sünge teo karistuseks veetis ta vangis 18 aastat ja pääses vabadusse aastal 2016.

Tapetud Maurizio Guccit kehastab «Tähesõdade» staar ja «BlacKkKlansmani» ning «Marriage Story» rollidega Oscarile kandideerinud Adam Driver. Patrizia Reggiani rollis astub üles Oscari-võitja Lady Gaga.

Teistes osades astuvad filmis üles ka Salma Hayek, Al Pacino, Jared Leto, Jeremy Irons.

Film on praegu Eesti kinodes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles