ÜRO töötaja on Afganistanis sunnitud oma tütre maha müüma, et ülejäänud pere päästa

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Afganistaani tüdruk. Pilt illustreeriv!
Afganistaani tüdruk. Pilt illustreeriv! Foto: Shutterstock

Endine ÜRO töötaja seisab Afganistanis silmitsi südantlõhestava valikuga – kas müüa oma väike tütar 1200 dollari eest võõrale mehele abiellumiseks maha, et teised lapsed nälga ei jääks.

15-aastane Ayesha elab Afganistanis Balkhi provintsis. Tal on ilusad suured pruunid silmad ja kaunis naeratus. Ka koolis meeldib talle väga käia ning oma õdesid armastab ta kogu südamest.

Ta ei tea aga seda, et isa Hamid kavatses ta palju vanemale mehele maha müüa.

36-aastane Hamid tagas varem ÜRO julgeolekut Afganistanis, kuid pidi nende heaks töötamise lõpetama, kui Taliban augustis ulatusliku pealetungiga riigi üle võttis.

Hamid rääkis Insiderile, et tal puudub nüüd sissetulek pere ülalpidamiseks ja ta on seetõttu nõus müüma tütre 45-aastasele mehele.

«Mul on seitse last ja naine. See on kaheksa inimest, keda on vaja toita. Ainus viis nende toitmiseks on ühe tütre maha müümine,» rääkis Hamid.

Üks mees nende külast on nõus tütre 1200 dollari eest ära ostma. See on Hamidi jaoks võrdne nelja kuu palgaga, mida ta ÜROst sai. Kahjuks on makse ühekordne, mistõttu kaalub mures isa ka 14-aastase tütre müümist.

«Loomulikult ma ei taha, et tütred minust eraldatakse,» ütles nördinult Hamid, kes enda sõnul ei taha südames ühestki lapsest loobuda.

Hamid ei olevat seal riigis aga ainus lapsevanem sarnase murega. Paljud afgaanid ongi müünud oma lapsi, et kõht oleks täidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles