Soome president vabandas, et iseseisvuspäeva vastuvõtt ära jääb

Inna-Katrin Hein
Copy
Soome president Sauli Niinistö ja ta naine Jenni Haukio poseerimas 6. detsembril 2018 enne iseseisvuspäeva vastuvõttu presidendilossis
Soome president Sauli Niinistö ja ta naine Jenni Haukio poseerimas 6. detsembril 2018 enne iseseisvuspäeva vastuvõttu presidendilossis Foto: VESA MOILANEN/Scanpix

Soome president Sauli Niinistö teatas 25. novembril, et selle aasta 6. detsembri iseseisvuspäeva vastuvõtt Helsingis presidendilossis jääb ära, sest koroonaolukord on halvenenud ja puudub koroonapassi käsitlev regulatsioon.

Ka Soome sõjaveteranide ja naiskodukaitse vastuvõtt jääb tervisekaitse põhjusel ära, teatab is.fi.

President Niinistö vabandas avalikult kõigi nende ees, kes juba said kutse iseseisvuspäeva sündmustele ja olid teinud selleks ettevalmistusi.

Soome president Sauli Niinistö 17. novembril 2021 pressikonverentsil
Soome president Sauli Niinistö 17. novembril 2021 pressikonverentsil Foto: Markku Ulander via www.imago-images.de/Scanpix

Soome presidendi kantselei teatel kutsutakse kõik presidendilossi tänavu kutse saanud sinna 6. detsembril 2022. Samuti jääb kutse järgmiseks aastaks kehtima sõjaveteranidele ja naiskodukaitsele.

Kõik sel aastal iseseisvussündmusele kutsutud saavad presidendilt kirja, milles ta palub iseseisvuspäeva peo ära jäämise pärast vabandust.

Soome presidendi kantselei 25. novembri teates on kirjas, et nad on kogu pandeemia aja järginud koroonareegleid, piirangud ja soovitusi. Seaduses on aga lünk, mis takistab koroonapassi nõudmist ja kontrollimist avalikel sündmustel, näiteks iseseisvuspäeva vastuvõtul.

12. sajandist kuni 19. sajandi alguseni kuulus Soome Rootsi kuningriigi koosseisu. Siis aga oli Soome suurvürstiriigina Vene Keisririigi osa. 1917. aastal kuulutas Soome end iseseisvaks.

Pärast iseseisvumist peeti Soomes neli sõda: Soome kodusõda (1918), talvesõda (1939–1940), jätkusõda (1941–1944) ja Lapi sõda (1944–1945). Igas sõjas juhtis Soome Vabariigi armeed marssal C. G. E. Mannerheim.

Ahvenamaa saared kuuluvad küll Soome koosseisu, kuid neil on laialdane autonoomia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles