GALERII Cannes'is võiduka «Kupee nr 6» Eesti esilinastus tõi saali filmihunte täis (3)

Spekter
Copy

Täna jõudis PÖFFi raames Eestis esimest korda ekraanile Eesti-Soome-Venemaa ühisfilm «Kupee nr 6», mis võitis suvel Cannes'i filmifestivalil grand prix'.

Tunnustatud Soome režissööri Juho Kuosmaneni ning Eesti stsenaristide Andris Feldmanise ja Livia Ulmaniga kahasse kirjutatud «Kupee nr 6» viib vaataja südamlikule teekonnale läbi trööstitu talvise 90ndate Venemaa. Moskva ülikooli tudeng Laura (Seidi Haarla) pageb oma ummikusse jooksnud suhte eest rongiga Murmanskisse, et viia täide ammune unistus. Puupüsti täis rongis peab ta jagama kupeed lihtsa kaevuri Ljohaga (Juri Borissov). Laura ettekujutus reisist kui rahulikust eneseotsingust puruneb juba esimesel õhtul, mil tahumatu kupeekaaslane end purju joob. Konfliktist pole pääsu, ent peagi avastavad kupee number kuus asukad, et on oma üksilduses sarnasemad, kui oleksid arvata osanud. Mõrkja huumoriga vürtsitatud kohtumine polaarjoone taha suunduvas rongis muudab nende mõlema maailma jäädavalt.

«Kupee nr 6» võitis tänavuse Cannes'i filmifestivali grand prix'. See on esimene Eesti (osalusega) film, mis on mainekale festivalile võistlema pääsenud, rääkimata n-ö hõbemedali võidust (peaauhind on Kuldne Palmioks). Järgnesid menukad linastused rahvusvahelistel filmifestivalidel, sh Torontos, São Paulos, Londonis, Karlovy Varys, Vancouveris, Busanis, Valladolidis, Jeruusalemmas, Helsingis, Zürichis ja mujal. Võitudest väärib esiletõstmist parima rahvusvahelise filmi preemia Jeruusalemma filmifestivalil ning Ida-Euroopa mõjukama Cottbusi filmifestivali publikupreemia.

Eesti esilinastusel osalesid teiste seas filmi režissöör Juho Kuosmanen, stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis ning näitlejad Seidi Haarla ja Julia Aug.

Film võistleb Euroopa filmiauhindade jagamisel kolmes kategoorias, kandideerides ka aasta parimaks filmiks. Peaosalised Seidi Haarla ja Juri Borissov kuulutati oma rollide eest parima nais- ja meesnäitleja preemiate nominentideks. «Kupee nr 6» on esitatud ka võõrkeelse filmi Oscarile ning Briti indie-filmide BIFA auhinnapeol parima rahvusvahelise filmi preemiale.

Kinodes üle Eesti näeb filmi alates 3. detsembrist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles