PÖFFi päeva pärlid: ekraanile jõuab Cannes'is ajalugu teinud «Kupee nr 6»

Spekter
Copy
«Kupee nr 6»
«Kupee nr 6» Foto: Filmikaader

12. novembrist 28. novembrini toimuval PÖFFil näeb laia valikut uusi filme üle maailma. Täna jõuab Eestis esmakordselt ekraanile suvel Cannes'i filmifestivalil  grand prix' võitnud Eesti-Soome-Venemaa ühistöö «Kupee nr 6». 

 

Tunnustatud Soome režissööri Juho Kuosmaneni Eesti stsenaristide Andris Feldmanise ja Livia Ulmaniga kahasse kirjutatud «Kupee nr 6» viib vaataja südamlikule teekonnale läbi trööstitu talvise 90ndate Venemaa. Moskva ülikooli tudeng Laura (Seidi Haarla) pageb oma ummikusse jooksnud suhte eest rongiga Murmanskisse, et viia täide ammune unistus. Puupüsti täis rongis peab ta jagama kupeed lihtsa kaevuri Ljohaga (Juri Borissov). Laura ettekujutus reisist kui rahulikust eneseotsingust puruneb juba esimesel õhtul, mil tahumatu kupeekaaslane end purju joob. Konfliktist pole pääsu, ent peagi avastavad kupee number kuus asukad, et on oma üksilduses sarnasemad, kui nad oleksid arvata osanud. Mõrkja huumoriga vürtsitatud kohtumine polaarjoone taha suunduvas rongis muudab nende mõlema maailmu jäädavalt.

«Kupee nr 6» võitis tänavuse Cannes'i filmifestivali grand prix', olles esimene Eesti (osalusega) film, mis mainekale festivalile võistlema pääsenud, rääkimata n-ö hõbemedali võitmisest (peaauhinnaks on Kuldne Palmioks). Järgnesid menukad linastused rahvusvahelistel filmifestivalidel, sh Torontos, São Paulos, Londonis, Karlovy Varys, Vancouveris, Busanis, Valladolidis, Jeruusalemmas, Helsingis, Zürichis ja mujal. Võitudest väärib esiletõstmist parima rahvusvahelise filmi preemia Jeruusalemma filmifestivalil ning Ida-Euroopa mõjukama Cottbusi filmifestivali publikupreemia.

Film võistleb Euroopa filmiauhindade jagamisel kolmes kategoorias, kandideerides ka aasta parimaks filmiks. Peaosalised Seidi Haarla ja Juri Borissov kuulutati oma rollide eest parima nais- ja meesnäitleja preemiate nominentideks. «Kupee nr 6» on esitatud ka võõrkeelse filmi Oscarile ning Briti indie-filmide BIFA auhinnapeol parima rahvusvahelise filmi preemiale.

Eesti esilinastusel osalevad teiste seas filmi režissöör Juho Kuosmanen, stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis ning näitlejad Seidi Haarla ja Julia Aug.

Kinodes üle Eesti näeb filmi alates 3. detsembrist.

*

PÖFFi teisipäev otsib väljapääsu iganenud valehäbidest

«Tänast kinokava ehivad tugevate emotsioonidega laetud palad, mis muudavad muidu hariliku teisipäeva õhtu tõeliselt põnevaks seikluseks. Siin peetakse meeletut kassi-hiire mängu, kus ei ole võimalik esiotsa arugi saata, et kes on kes. Sekka võluvad teekonnafilmid maalt ja merelt ning rännak läbi poliitilise miinivälja, mis ulatub tormilisest kaheksakümnendate lõpust kuni tänapäevani,» tutvustab festival päeva programmi.

Vaata PÖFFi tänast kava siit.

Seansid on avalikud ja piletid saab osta festivali kodulehelt.

25. Pimedate Ööde filmifestival

Kokku on 12. novembrist 28. novembrini toimuva festivali põhiprogrammis 181 filmi 74 riigist. 20 000 euro suurusele peaauhinnale kandideerib 19 filmi. Neljas võistlusprogrammis on kokku 34 maailma- ja 31 rahvusvahelist esilinastust.

Samal ajal toimub noorte- ja lastefilmide festival Just Film, lühifilmide ja animatsiooni festival PÖFF Shorts, Ida-Virumaal Vene filmide festival Kinoff ja PÖFFi filmitööstusüritus Industry@Tallinn & Baltic Event.

Alates 29. novembrist on avatud ka PÖFFi veebikino – kokku on kavas kuni 30 festivali filmi, sealhulgas võidutöid, mida saab vaadata üle terve Eesti. 22. novembrist on samas nähtavad ka lühifilmide ja animatsiooni festivali PÖFF Shorts filmid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles