PÖFFi päeva pärlid: ekraanile jõuab kaks uhiuut Eesti koostööfilmi

Spekter
Copy
«Kapten Volkonogovi põgenemine»
«Kapten Volkonogovi põgenemine» Foto: Filmikaader

12. novembrist 28. novembrini toimuval PÖFFil näeb laia valikut uusi filme üle maailma. Täna esilinastub festivali programmis kaks uut Eesti (kaastootmises valminud) filmi.

 

«Kapten Volkonogovi põgenemine»

«Otse Veneetsia maailmaesilinastuselt tuleb stiilne õppetund kujuteldavast Venemaa ajaloost, tehes kummardusi sellistele filmidele nagu «Jälitatav», «Riigi vaenlane», «Püüa kinni, kui suudad» ja «Bourne». Viirastuslik, põnev ja groteskne vaatemäng läbi geniaalse Eesti operaatori Mart Tanieli kaamerasilma, toeks valgusmeister Taivo Tenso ja helirežissöör Matis Rei.

Leningrad, 1938. Armutu piinaja ja timukas Fjodor Volkonogov oli enne otsustavaid ühiskonnamuudatusi Stalini NKVD ustav tööriist, nüüd peab karistuspealik aga põgenema ja varjuma südantpurustavate reetmiste ja möödapääsmatu kõrvaldamise eest. Ta otsib lunastust ja andestust, et kindlustada endale koht teispoolses paradiisis ja põgeneda puhastustule eest. Tema peamine vastane, raskelt haavata saanud Golovnja on aga võtnud nõuks mitte peatuda enne, kui Volkonogov on igaveseks vaikima sunnitud. Musta huumoriga vürtsitatud tagaajamine paljastab paradoksaalsel moel, kuidas Venemaa kultuuriministeerium nõustus rahastama ülbet ja farsilikku kassi-hiire mängu, mis tuletab meelde valitsuse jõhkraid kuritegusid ja omaenda tagakiusatud ohvitseride veriseid karistamisi pärast ootamatult ärganud südikust.

Kiirelt tõusev Venemaa imelaps Juri Borissov (astub üles teiseski Eesti kaastoodetud ja PÖFFil linastuvas filmis «Kupee nr 6» – toim.) on mees, kes taas kõiki üllatab, kuid tal pole seni õnnestunud oma vapustava näitlejatöö eest auhinda saada. Kolmandas kahasse tehtud mängufilmis tögab Vene režissööritandem nutikalt Nõukogude patriotismi absurdsust adrenaliinirohkete action-kaadrite ja üleloomulike unenäoliste fantaasiatega, mis on sügavalt mõjutatud kirjanduslikest aaretest. Film, mis väärib kindlasti korduvat ülevaatamist,» kirjutab filmi kohta PÖFFi programmikoostaja Edvinas Pukšta.

«Räägi ära»

«Veel 5 aastat tagasi ei osanud keegi oodata, et ühtäkki oleme sunnitud oma elupaigas isolatsioonis olema. Et tänavatel sõidavad politseinikud, kes karjuvad ruuporisse, et me püsiks kodus. Et linnatänavad vaikivad. Et meie suhted pannakse proovile lihtsalt tõsiasjaga, et oleme 24 tundi ööpäevas koos. Et inimesed laulavad akendel, soovides tunda ennast vähem üksikuna. Me kõik kogesime midagi ja midagi meis muutus – kas valulise murdumise või hoopis leppimise kaudu. «Räägi ära» meeskond andis inimestele võimaluse enda kogemusi jagada. Avati rahvusvahelised telefoniliinid, kuhu inimesed said oma mõtteid, unistusi, tundeid ja kogemusi talletada. 22 filmitegijat 15 riigist koondasid loomingulised jõud ja nii jõudis kinolinale visuaal-filosoofiline dokumentaalfilm elust isolatsioonis,» kirjutab PÖFFi programmikoostaja Doris Lall. Filmi autor ja režissöör on Marta Pulk

*

PÖFFi pühapäev mässab elumere laineharjadel 

«Tänase programmi kangelastest ei nõustu keegi sellega, et targem annab järele. Siin on ootamas söakalt enda veendumustele kindlaks jäävad ning nende eest lõpuni välja võitlevad tegelased, kelle lahinguväljad ulatuvad Wall Streeti õhulossidest kuni Nõukogude Liidu lämbete võimukoridorideni. Neid filme iseloomustab läbivalt kandev põnevus, mis on leidnud oma isikupärase hääle ja dramaturgilise võtme ning tekitab paratamatult küsimuse, et kuidas on üldse võimalik selliste asjade peale tulla? Kuivõrd tänaste filmitegijate geniaalsuse algallikateni ei õnnestu lõpuni välja jõuda, saab täies hiilguses nautida nende loomeprotsesside tõeliselt originaalseid tulemusi,» tutvustab festival päeva programmi.

Vaata PÖFFi tänast kava siit.

Seansid on avalikud ja piletid saab osta festivali kodulehelt.

25. Pimedate Ööde filmifestival

Kokku on 12. novembrist 28. novembrini toimuva festivali põhiprogrammis 181 filmi 74 riigist. 20 000 euro suurusele peaauhinnale kandideerib 19 filmi. Neljas võistlusprogrammis on kokku 34 maailma- ja 31 rahvusvahelist esilinastust.

Samal ajal toimub noorte- ja lastefilmide festival Just Film, lühifilmide ja animatsiooni festival PÖFF Shorts, Ida-Virumaal Vene filmide festival Kinoff ja PÖFFi filmitööstusüritus Industry@Tallinn & Baltic Event.

Alates 29. novembrist on avatud ka PÖFFi veebikino – kokku on kavas kuni 30 festivali filmi, sealhulgas võidutöid, mida saab vaadata üle terve Eesti. 22. novembrist on samas nähtavad ka lühifilmide ja animatsiooni festivali PÖFF Shorts filmid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles