FOTOD JA VIDEO Mis toimub? Tallinnas veeres mööda tänavaid hiiglaslik must kuubik

Liina Suvi Ristoja
, Spektri toimetaja
Copy

Eile õhtupoolikul võis Tallinna kesklinnas näha enneolematut vaatepilti, kus Tammsaare pargist «veeres» mööda tänavaid Coca-Cola Plaza kino ette hiigelsuur must kuubik. 

Tegu oli täna õhtul PÖFFil esilinastuva Läti filmi «Rahutud meeled» tegijate vanakreeka mütoloogiast tuntud Sisyphose katsumust meenutava performance'iga, millega juhiti tähelepanu kunstilisele vabadusele ja vaimse tervise probleemidele, mida film käsitleb.

«Me usume, et mustal kuubikul on maagilised ja psühhoteraapilised omadused. Elus tuleb ikka ette tumedaid aegu, olgu see tingitud siis ilmast või meie vaimsest seisundist. Selle kuubiku abil on võimalik kõigil sooritada maagiline rituaal, et saada lahti oma košmaaridest ja kummitavatest mõtetest,» rääkisid filmitegijad. Kuubik jääb kino ette PÖFFi lõpuni ehk veel veidi enam kui nädalaks ajaks ning on valmis «neelama» kõikide filmihuviliste halvad mõtted endasse.

«Rahutud meeled» on mässuliste Abele-vendade ning nende sõbra, kaameramees Marcise esimene täispikk mängufilm, mis valmis ilma lõpliku stsenaariumita. See žanre sulandav dramöödia põhineb nende lähedase bipolaarse sõbraga tõesti aset leidnud seiklustel ja räägib igipõlisest vaenust kahe venna vahel. Robert ja Martin ihkavad vabadust ja iseseisvust, valmistudes kaasaegse kunsti näituseks. Unetusest, alkoholist ja narkootikumidest sündinud ideed šokeerivad nii pealtvaatajaid, sõpru kui ka investoreid. Häbistatud Martin põgeneb maailma otsa, Robert aga otsustab ta üles otsida ja tagasi Riiga tuua.

«Psühhedeeliline leidlik film üllatab ja hirmutab, provotseerib ning eristab, vapustab ja uimastab šamanismi lummusega ning vabastab sisemisi deemoneid. Midagi nii uljast ja vastuolulist pole Baltimaade filmikunstis seni nähtud. On aeg siseneda vendade Abelede salapärasesse kuubikusse,» kirjutab filmi kohta PÖFFi programmikoostaja Edvinas Pukšta.

Filmi maailma esilinastus toimub täna kell 18 Coca-Cola Plazas PÖFFi debüütfilmide programmis, samuti 26. novembril Tartu Elektriteatris ja 27. novembril Artises. Vaata lisa siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles