Otsingusõna «juut» andis Soome netipoe leheküljel tulemuseks ahjud

Inna-Katrin Hein
Copy
Üllatunud mees. Pilt on illustreeriv
Üllatunud mees. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Otsingusõna «juut» andis Soome interneti-jaemüügi leheküljel verkkokauppa.com tulemuseks ahjud. Seda märganud ostlejad olid hämmelduses ja nördinud, sest kohe meenus julm fakt ajaloost. Natsid tapsid koonduslaagrites sadu tuhandeid juute gaasikambrites ja põletasid surnukehad ahjudes.

Ilmnes, et verkkokauppa.com-i otsingumootori õudne otsingutulemus on seletatav sellega, et mõnel ahjumudelil on spetsiaalne sabati seadistus. See tähendab, et juudid saavad neid kodumasinaid kasutada isegi hingetõmbamise päeva ajal.

Sabat on iganädalane juudi puhkepäev, tööst hoidumise ja hingetõmbamise päev. Sabat algab reedel päikeseloojangul ja lõpeb laupäeva õhtul. Süüdatakse küünlad, et tähistada jumaliku loomistöö lõppemist.

«Sabati funktsioon oli meie tooteandmetes ja otsingualgoritm leidis selle sealt,» selgitas Verkkokauppa turundus- ja kommunikatsioonidirektor Seppo Niemelä.

Niemelä lisas, et asi tuli ilmsiks, kui keegi otsis tooteid märksõnaga «juut». Niemelä sõnul on see esimene kord, kui keegi on verkkokauppa.com-i otsingumootoris sellise otsingu teinud.

Tooteteave on nüüd kustutatud ja otsing ei anna enam seesuguseid tulemusi.

Verkkokauppa.com-i lehekülge saab vaadata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles