FOTOD Eestis filmiti üles Soome teismeliste Tšornobõli-suvi

Spekter
Copy

Sel suvel ja sügisel filmiti Eestis üles Soome mängufilm «Valgus, valgus, valgus» («Light, light, light»). Täna pannakse Artises müügile filmi kostüümid.

Film on tunnustatud Soome noorteromaani «Valoa, valoa, valoa» ekraniseering, millega autor Vilja-Tuulia Huotarinen pälvis Finlandia Junior kirjandusauhinna. Autobiograafiline teos räägib kahest teismelisest tüdrukust – noorte sõprusest, elust, suhetest ja kaotusest Soome väikelinnas Tšornobõli katastroofi järgsel suvel ja veidi hiljem järgnenud majandussurutise («lama») ajal. Romaani pealkiri «Valgus» on viide Tšornobõli tuumaelektrijaama õnnetuse hävitavale valgusele, mis autori sõnul iseloomustas tolleaegset olustikku ja inimsuhteid.

Filmi Eesti-poolse produtsendi Anu Veermäe-Kaldra (Menufilmid) sõnul on tegemist ühe olulisema valmimisjärgus Soome mängufilmiga. Filmi stsenaariumi kirjutas Juuli Niemi, režissöör on tema õde, Inari Niemi. Peaosades astuvad üles noored näitlejad Rebekka Baer ja Anni Illikainen ning kaasa teevad Pirjo Lonka ja ka EFTA nominent, Soome tunnustatud näitlejanna Laura Birn.

Põhjanaabrite üks oodatum mängufilm filmiti Eestis üles koostöös Eesti tunnustatud filmitegijatega. Filmi peakostüümikunstnik on Neoon Must, peagrimmikunstnik Külliki Pert, filmi ametlikud fotod, mis on jõudnud Soome pressi, valmistas fotograaf Birgit Püve. Eesti-poolset tootmist juhtis produtsent Anu Veermäe-Kaldra Menufilmidest ja tööd ning võttegruppi koordineeris tootmisjuht Eva-Kristina Mill.

Võtted toimusid Vasalemmas, Kosel, Maardus, Kostiveres, Viimsis, Rannamõisas, Tallinnas ja mujal Tallinna lähiümbruses.

Nii Põhjamaade kui ka Eesti publiku ette jõuab film järgmisel aastal.

Võtete lõpu puhul paneb meeskond täna Artise kinos kella 11–17 heategevuslikku avalikku müüki peakostüümikunstnik Neoon Musta kavandatud kostüümid. Vaadata saab samal ajal Birgit Püve fotonäitust sündmustest ja filmimisest. Anu Veermäe-Kaldra sõnul on plaan annetada saadud tulud puudust kannatavatele peredele ning lisas, et annetuse saaja ei ole valitud juhuslikult, vaid haakub oluliselt noorteromaani sisu ja sündmustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles