Kui palju kergitab pandeemia Hollywoodi filmide eelarveid?

Spekter
Copy
Guillermo del Toro filmi «Luupainaja allee» võttel
Guillermo del Toro filmi «Luupainaja allee» võttel Foto: SCANPIX

California filmikomisjon korraldas uuringu, et selgitada välja, kui suur on pandeemiaga kaasnevate tervishoiunõuete mõju filmide eelarvetele.

See oli esimene omataoline uurimus, mille eesmärk oli saada ülevaade otsestest lisakuludest, mida tekitavad Covid-19 testimine, võttemeeskondade hajutamine, isolatsioon ja muud viiruse leviku piiramise nõuded.

Uuringust selgus, et koroonaviiruse leviku takistamine suurendab filmide ja televisiooni tootmiskulusid keskeltläbi 5 protsenti, vahendab Variety. Suuremahuliste ehk enam kui 20 miljoni dollari suurustel produktsioonidel olid kulud koroona tõttu kohati kuni 6,5 protsenti suuremad, väiksematel seevastu pisut vähem (4,25 protsenti). See tähendab, et ühe 200-miljonilise kassahiti tegemisel võib ainuüksi koroonaennetusele kuluda nelja «Tõe ja õiguse» eelarve.

Umbes 40 protsenti lisaeelarvest kulus tööjõule (testijatele, assistentidele, meedikutele jm) ning ülejäänud 60 protsenti materjalidele (maskid, testid, testimistelgid, desovahendid jm).

Uuring näitab, et tegelikud kulud kipuvad olema väiksemad, kui produtsentide senised möödaminnes tehtud hinnangud, mis on olnud pigem 10–15 protsendi juures.

Hollywoodi ametiühingud jõudsid koroonameetmete asjus kokkuleppele 2020. aasta juunis, et pausile pandud produktsioonid saaksid taas käivituda. Reegleid ja piiranguid on pidevalt täiendatud ning tänaseks on iga suurema filmi või sarja tootmise juures oma Covidi-osakond, kus võib tööl olla paar-kolm kuni paarteist inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles