Veneetsia saab Benettoni palee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fondaco dei Tedeschi
Fondaco dei Tedeschi Foto: Wikipedia.org

Itaalia firma Benettoni plaan muuta Veneetsias asuv 500-aastane palee kaubamajaks, tekitas kultuuripärandi kaitsjate protesti.

Renessansiajastust pärit ehitist kannab nime Fondaco dei Tedeschi ning see asub Suure Kanali ääres, edastab AFP.

See palee ehitati ajavahemikul 1505 – 1508 Saksa kaupmeeste Veneetsia peakorteriks. Tedeschi tähendab itaalia keeles sakslasi. Sakslased tõid idamaadest siidi, maitseaineid ja teisi kaupu, mida nad Euroopas müüsid.

Seda ehitist on oma maalidel jäädvustanud maalikunstnik Canaletto ja teised kuulsad meistrid. Seda on miljoneid kordi pildistanud Rialto sillalt turistid. See palee jääb nii või teisiti Veneetsia külastajatele silma.

Napoleoni sõdade ajal sai sellest paleest tollipunkt. Hiljem aga Itaalia posti Veneetsia peakontor.

Majas olid kunagi ka Tiziani ja Tintoretto freskod, kuid sajandite jooksul said need kahjustada. Nüüdseks on need restaureeritud ning muuseumisse viidud.

Benetton ostis selle palee ära juba 2008. aastal 53 miljoni euro eest.

Kuid majanduslangus lükkas edasi plaani sinna suur kaubamaja rajada. Nüüd see plaan siiski käivitati.

Plaani kohaselt hoone renoveeritakse, osa katust eemaldatakse, et sinna terrass rajada. Ehitisele lisatakse osi ning võetakse ka ära.

Ehitatakse kaks uut sissepääsu, millest üks tuleb Campo San Bartolomeo väljaku ja teine Rialto silla suunas.

Benettoni projekt tekitas aga Itaalia kultuuripärandi kaitsmisega tegeleva organisatsiooni Italia Nostra liikmete vastuseisu.

Nende sõnul hävitavad ümberehitustööd selle palee ajaloolise identiteedi ning arhitektuurilise ühtsuse.

Italia Nostra esitas Itaalia kultuuriministeeriumile seoses selle palee ümberehitusplaanidega kaebuse.

Ümberehituse joonised koostanud arhitektibüroo OMA kinnitusel palee välisilme ei muutu selliselt, et see esialgse väljanägemise hävitaks.

OMA hollandlasest arhitekti Rem Koolhaasi sõnul on seda 500 aasta vanust hoonet sajandite vältel mitu korda ümber ehitatud.

Fondaco dei Tedeschi renoveerimine algab selle aasta detsembris ning see kestab neli aastat.

Veneetsia võime on süüdistatud, et nad müüvad odava raha eest linnas olevatele ehitistele reklaampindu. Samas aga ei suudeta ilma erafirmade rahata ajaloolisi ehitis säilitada.

Majanduslangus on kaasa toonud selle, et Rooma keskvõim vähendas Veneetsia ajaloo säilitamiseks ette nähtud summat märgatavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles