Karmen Joller kodus sünnitajatele: kes kiirabi kutsuda ei taha, peavad arvestama kuluka juriidilise protsessiga

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Perearst Karmen Joller.
Perearst Karmen Joller. Foto: Mihkel Maripuu

Perearst Karmen Joller võttis sotsiaalmeedias meditsiinitöötajate kaitseks sõna peale «Pealtnägija» saadet kahest kodus sünnitanud naisest, kellel on raskusi lapsele isikut tõendava dokumendi saamisega. Jolleri sõnul ei ole tervishoiutöötajad midagi valesti teinud.

Sel nädalal tõi «Pealtnägija» televaatajateni väga õpetliku loo. Nimelt rääkisid kaks kodus sünnitanut sellest, et nende lastele ei taheta väljastada isikut tõendavat dokumenti. Kuna sünnitajatele tundus, et kõik kulges probleemideta, ei kutsunud nad kiirabi ja pöördusid meedikute poole hiljem.

«Kõik oleks kulgenud sekeldusteta, kui nad oleksid pöördunud kiirabi poole, kes oleks sünnitaja tuvastanud ning lapsele ja emale esmase läbivaatuse teinud,» selgitab Joller Facebooki postituses.

Ta ei mõista, miks arvatakse, et sünnitõend on lihtsalt üks paberilipik, mille arst valmis kirjutab. «Tegelikkuses on tõend juriidilise jõuga dokument, mida ei tohi kunagi väljastada kergekäeliselt!»

Joller toob võrdluseks, et ei tasu eeldada, et kõik autojuhtimisõiguse taotlejad on narkomaanid, töövõimetuslehe küsijad petised ja laiskvorstid ning kõik kodus surnud inimesed mõrvatud. Ta rõhutab, et arstid ei eelda ka seda, et kõik kodus sünnitajad on lapsevargad, kuid kahjuks on ka selliseid inimesi.

«Just seetõttu on meil kohustus tundlikel juhtudel tõendada, et kõik on korras. Kui arst seda tõendada ei saa, läheb juhtum üle seaduse esindajate kätte. Näiteks, kui surnul on vägivalla tundemärgid või on surmast liiga kaua aega möödas, tuleb pöörduda politsei, mitte arsti poole,» kirjutab Joller, kes leiab, et «Pealtnägija» lugu võiks olla kõigile õpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles