VIDEO ⟩ Portugalis ei tohi boss tööaja väliselt enam alluvale helistada

Inna-Katrin Hein
Copy
Kodus töötamine, tööväline aeg. Pilt on illustreeriv
Kodus töötamine, tööväline aeg. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Portugalis kehtestati uus seadus, mille kohaselt ei tohi tööandja väljapool tööaega enam töötajale helistada, saata e-kirju või sõnumeid.

Uue seaduse, mille Portugali parlament 5. novembril vastu võttis, kohaselt peab boss austama töötaja eraelu, privaatsust ja puhkeaega. Seaduse rikkumine toob kaasa trahvi, teatab cnn.com.

Prantsusmaal võeti 2017 vastu samasugune seadus, mille kohaselt üle 50 töötajaga firma juhid ei tohi töövälisel ajal kontakteeruda töötajatega ning töötajad ei pea reageerima neile saadetud töösõnumitele.

Portugali uus seadus on osa kaugtööd reguleerivast seadusest, kus on kirjas ka töötaja võimalused minna kaugtööle, kui ta töö seda võimaldab. Sel juhul peab tööandja andma töötajale kaugtöö tegemiseks sobivad vahendid ja korvama võimalikud lisakulutused, näiteks tööst tingitud suuremad elektri- või gaasiarved.

Koroonapandeemia tõttu on Portugalis varasemast rohkem kaugtöötajaid. Portugali pealinn Lissabon üritab meelitada välismaalasi sinna tööle, pakkudes luksuslikke privaattööpaiku. 

Uurimis- ja konsultatsioonifirma Gartneri ennustuse kohaselt 32 protsenti kogu maailma tööjõust teeb selle aasta lõpuks kaugtööd.

2019. aastal oli kogu maailmas kaugtöö tegijaid 17 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles