Will Smithi valus pihtimus: tahtsin oma isa ära tappa

Spekter
Copy
Will Smith
Will Smith Foto: Thomas Samson/Scanpix

Näitleja ja räppar Will Smith avaldas memuaarid, milles teeb valusa paljastuse oma lapsepõlve kohta.

53-aastane ameeriklane kirjutab oma 9. novembril ilmuvas elulooraamatus «Will», et tal oli traumeeriv lapsepõlv. Selle peamine põhjus oli vägivaldne isa, kes jättis tema hinge pikkadeks aastateks sügavad haavad, kirjutab People.

Philadelphias koos kolme õe-vennaga kasvanud Smithi isa oli USA õhuväe veteran ning kuigi pere oli baptistlik ja pealtnäha kokkuhoidev, siis koduseinte vahel valitses hirmuvalitsus. «Ta oli vägivaldne, kuid ta käis kohal mu igal mängul ja etendusel. Ta oli alkohoolik, kuid minu esilinastustel alati kaine. Ta kuulas iga mu albumit ja käis mul stuudios külas. Seesama intensiivne perfektsionism, mis terroriseeris mu peret, tõi meile alati leiva lauale,» meenutab Smith.

Kõige hullema haava lõi tulevase staari hinge üks hirmutav hetk, kui ta nägi isa ründamas oma naist, tema ema. «Olin üheksa-aastane ning nägin, kuidas isa lõi mu ema nii kõvasti vastu pead, et ema kukkus kokku. Nägin ta verd. See hetk mu elus on mind inimesena vorminud rohkem kui ükski teine,» kirjutab näitleja. «Kõik, mis ma olen oma elus pärast seda saavutanud – kõik mu auhinnad ja tunnustused, tähelepanu ja rambivalgus, mu tegelaskujud ja naljad – need kõik on olnud vabanduseks mu emale, et ma teda tol päeval ei kaitsnud. Et kukkusin läbi ega võidelnud oma isa vastu, et olin argpüks. Peate mõistma, et «Will Smith», see tulnukaid nottiv MC, on kõigest konstruktsioon – tegelane, mille olen loonud, et ennast kaitsta ja mille taha argpüksi peita,» jätkab ta.

Smithi vanemad lahutasid aastal 2000 ning näitlejal oli 2016. aastal surnud isaga lõpuni küllalt lähedane suhe. Viha, mida ta kogu elu alla surus, tuli siiski pinnale, kui näitleja vähki põdeva isa eest hoolitses. «Ühel ööl, kui sõidutasin teda ratastooliga magamistoast vannituppa, tõusis minus pinnale pimedus. Olin lapsena endale vandunud, et maksan ema eest kätte, kui suureks ja tugevaks saan, ning tapan isa ära. Teekond viis mööda treppidest ja tulin mõttele, et võiksin ta sealt alla lükata ning keegi ei peaks mind kunagi süüdlaseks. Tegin korra pausi ja tundsin endas kogu seda viha ja valu pulbitsemas, ent siis raputasin pead ja lükkasin teda edasi vannitoa poole,» seisab memuaaris.

«Lõppude lõpuks ei ole siin materiaalses maailmas midagi sellist, mis sulle sisemist rahu saaks tuua. Pole oluline, kui palju sind on armastatud – loeb see, kui palju sa ise armastad,» filosofeerib Smith.

Omaette teraapiliselt mõjub ilmselt Smithile lisaks tunnete pihtimisele ka see, et näitleja mängib oma järgmises väljatulevas filmis «Kuningas Richard» vastuolulist isafiguuri – tennisestaaride Serena ja Venus Williamsi isa Richard Williamsit.

Film jõuab Eesti kinodesse 4. veebruaril ning Smithile ennustatakse rolli eest parima meesnäitleja Oscarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles