PILDID JA VIDEO ⟩ Nigeeria kõrghoone varing: ellujäänute leidmiseks käib võidujooks ajaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Nigeeria suurima linna Lagose linnaosas Ikoyis varises 1. novembril ehitamisel olnud kõrghoone
Nigeeria suurima linna Lagose linnaosas Ikoyis varises 1. novembril ehitamisel olnud kõrghoone Foto: NNEKA CHILE/Scanpix

Nigeeria suurimas linnas Lagoses varises ehitamisel olnud kõrghoone. Hukkus vähemalt viis inimest ja kadunud on arvatavasti üle paarikümne.

Päästetöötajate sõnul käib võidujooks ajaga, et leida õigel ajal inimesed, kes jäid rusude alla, kuid on veel elus. Seni on välja toodud neli ellujäänut, kellel on raskeid vigastusi, teatab bbc.com.

Nigeeria suurimas linnas Lagoses varises kõrghoone, mille ehitus oli pooleli. Pildil varingus vigastada saanud ehitustööline
Nigeeria suurimas linnas Lagoses varises kõrghoone, mille ehitus oli pooleli. Pildil varingus vigastada saanud ehitustööline Foto: Pius Utomi Ekpei/Scanpix

Kõrghoonesse ehitati 100-ruutmeetriseid luksus- ja katusekortereid. 

Lagose päästeteenistuse ja politsei sõnul ei ole veel selge, mis põhjustas 1. novembril kell 14.45 kohaliku aja järgi Ikoyis majavaringu ja kui palju inimesi on rusude all lõksus.

Varisenud maja kuulus uute hoonete kompleksi, mis kannab nime 360 Degrees Towers ning kuhu ehitatakse luksus- ja katusekortereid ning linnamaju. Pärast varingut sulges arendaja Fourscore Homes Limited lehekülje, mis oli varisenud hoone kohta tehtud.

Arendajal on lisaks Lagosele majaehitusprojekte ka USAs, Suurbritannias, Lõuna-Aafrikas ja teistes Nigeeria piirkondades.

Lagose võimud käivitasid uuringu, et teha kõrghoone varisemise põhjused kindlaks. Paari kuu pärast peaks nad avaldama lõppraporti.

41-aastase ehitaja Eric Tettehi sõnul ootas ta koos oma meeskonnaga ekskavaatori saabumist, kui hoone järsku varisema hakkas.

«Mina ja mu vend, kes on samuti ehitaja, põgenesime, kuid meie meeskonnas oli üle 100 mehe ja me ei tea, mis neist saanud on,» sõnas Tetteh.

Nigeeria suurima linna Lagose linnaosas Ikoyis varises 1. novembril ehitamisel olnud kõrghoone
Nigeeria suurima linna Lagose linnaosas Ikoyis varises 1. novembril ehitamisel olnud kõrghoone Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Naabruses olevas kontorihoones töötavate inimeste sõnul kuulsid nad järsku kummalist müra ja kui nad aknast välja vaatasid, oli näha, et üle tee olev hoone variseb korrus korruse kaupa.

Nigeeria meedia andmetel eiras arendaja algset projekti ja ehitas hoone kõrgemaks, kui plaanis ette nähtud.

Nigeerias on viimastel aastatel olnud mitu majavaringut. 2019 varises ärikeskuses olnud kool ja hukkus kümme inimest.

2014. aastal aga varises kuue korrusega hoone, milles tuntud telejutlustaja pidas jumalateenistust. Õnnetus võttis elu 116 inimeselt.

Kohalike sõnul eiravad arendajad ja ehitajad ehitus- ja turvanõudeid, mistõttu on uued ehitatavad hooned ohtlikud. Lagose võimud lubasid karmistada ehituslubade andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles