KURIOOSUM «Haara relv ja kaitse kogukonda»: Võru kriisikoolitus kogus kuulsust kui relvastatud rühmitus

Kert Avasalu
Copy
Neljapäeval kell 17.30 oli Võru lähedal asuva eramaja juures vaid kaks autot.
Neljapäeval kell 17.30 oli Võru lähedal asuva eramaja juures vaid kaks autot. Foto: Ülle Harju

Kogukonna Facebooki gruppi postitatud kommentaar innustas esmapilgul inimesi «relvi haarama ja kogukonda kaitsma». Tegu polnud siiski riigivastase ettevõtmisega, vaid sõnastusest võrsunud uskumatu segadusega.

Neljapäeval ilmus gruppi «Uhhuude ja külahullude entsüklopeedia», mis keskendub koroonaskeptikute veidramat sorti sõnavõttudele, järjekordne kuvatõmmis. Nimelt oli täpsustamata Facebooki gruppi postitatud kommentaar, millega korraldati kokkusaamist.

«See ei ole seltskonnaüritus, vaid oodatud on need, kes tõsiselt panustavad kogukonnakaitsesse,» märkis korraldaja Maiu Hartmann plaanitava «kaitsegrupi» kohta, mis pidi toimuma neljapäeval kell 17.30. «Kui oled võimalikus kriisiolukorras valmis võtma relva ja kaitsma oma kogukonda, siis see grupp on sulle.»

Paljud avaldasid arvamust, et "kaitsegrupiga" peaks tegelema suisa Kaitsepolitsei. Nii kaugele asi päris ei jõudnud, küll aga tegeles postituse tausta kontrollimisega juba kohalik Võru politsei. Seda seni, kuni Hartmann ise korrakaitsjate poole pöördus.

Kontekstist välja rebitud

«Meie privaatsest kogukonnagrupist levis täna hommikul välja ekraanipilt meie kriisikoolituse ühest osast, mis kisti kontekstist välja,» kirjutas Hartmann politseile. «Postituses ärevust tekitanud kommentaari vastus '...kui oled võimalikus kriisiolukorras valmis võtma välja relva ja kaitsma kogukonda' oli loomaks koolitusele juurde tõsielulist maiku,» märkis ta lehekülje pikkuses pöördumises.

Seda kinnitasid ka korrakaitsjad. Hartmann sõnas Elu24le, et mõistab, kuidas keegi võiks seostada tema koroonateemalisi vaateid ja palju pahandust tekitanud kommentaari. 

«Jah, võimalik, et seostati minu isiklike vaadetega ja ei süvenetud meie selle kuu koolituse teemadesse,» tõdes naine. Seni pole tema sõnul grupis vaated probleemiks olnud, keskendutakse kogukonna elu arendamisele.

«Meie seas on vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimesed ja see ei ole absoluutselt teemaks. Kõik on võrdsed. Asi on puhtalt kogukondlikus koostöös,» kinnitas Hartmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles