Ämaris reaktiivõppelennukiga lennanud NATO ajakirjaniku sisikond ei pidanud vingele õhusõidule vastu

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Krista Purmale.
Krista Purmale. Foto: Kuvatõmmis videost

NATO jagas Facebookis videot sellest, kuidas ajakirjanik Krista Purmale käis Ämari lennubaasis reaktiivõppelennukiga L-39 Albatros lendamas. Videoga soovis ta näidata, milline näeb välja NATO hävituslenduri igapäevatöö.

Ämari lennubaas on NATO Balti õhuturbe ühe lennusalga baas, mille ülesanne on korraldada kogu kaitseväe lennundustegevust. Lennuvahendite peamine eesmärk on aga toetada kaitseväe väljaõpet.

Ämari lennubaasis viibivad alati NATO liitlased eri riikidest, kes tulevad siia, et aidata kaitsta meie õhuruumi. 

Kui Purmale L-39 Albatrosiga lennusõitu tegi, olid meie liitlastena baasis itaallased F-35 hävituslennukitega. Ka viimastega oli ajakirjanikul võimalus põgusalt tutvuda, kuid lendama kedagi nendega ei lasta. 

Tavakodanikul on Ämari baasi hävituslennukeid lähemalt väga raske näha, sest tsiviilisikuid sinna naljalt ei lasta. Kõrgel lendavad hävitajad tunneb ära vaid kõrvadele hakkava ülehelikiiruse või kõuekõmina sarnase heli tõttu.

Krista Purmale annab kõigile huvilistele võimaluse näha, mis Ämari lennubaasis toimub. 

Enne lennukisse minekut tuli ajakirjanikul käia lennubaasi meditsiinipunktis, et kontrollida, kas tema keha peab vastu lennule reaktiivlennukiga. «Tundub, et olen terve inimene ja mul pole häda midagi,» rääkis ta videos ning tundis uudisest rõõmu.

Kui Purmale oli selga tõmmanud lenduriülikonna, oli ärevus ja hirm lennu ees kadunud ning ta hoopis ootas seda pikisilmi.

Lennu eel lubas Eesti õhuväe piloot Annika Ruusmäe ajakirjanikule, et talle tehakse igava lennusõidu asemel ägedaid manöövreid, ja palus tal kõike rõõmuga nautida.

Purmalega koos viidi läbi treening, kus Itaalia hävitajad F-35 hakkasid justkui teda ja Eesti õhuväe pilooti taga ajama. Seega tuli neil end eri manöövritega «vaenlase» eest kaitsta.

Pärast pikka ja manöövreid täis õhulendu oli ajakirjanik üpris väsinud. Lennukist välja astudes näitas ta teistele oma oksekotti. «Mul on teile kingitus, juhul kui te tahate!» naeris ta.

Vaata võimast videot lennusõidust siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles