TREILER ⟩ Eesti-Jordaania üksildane koroonadokk «Räägi ära» viib rännakule inimpsüühikasse

Spekter
Copy

Režissöör Marta Pulga eestvedamisel on valminud Eesti-Jordaania koostööfilm «Räägi ära» – 2020. aastal esimese koroonalaine ajal valminud dokumentaal, mis kajastab erinevate riikide inimeste elu isolatsioonis. Filmi maailma esilinastus toimub sel laupäeval, 30. oktoobril Ji.hlava rahvusvahelisel dokumentaalfilmide festivalil Tšehhis.

 

15 riigist pärit 21 režissööri ühistööna valminud dokk kandideerib 16 rahvusvahelise filmiga festivali kõige olulisemas võistlusprogrammis Opus Bonum parima dokumentaalfilmi tiitlile. Autorid on pärit Argentiinast, Brasiiliast, Colombiast, Hiinast, Kanadast, Eestist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Itaaliast, Jordaaniast, Kosovost, Peruust, Türgist, Ühendkuningriigist ja USAst.

«Räägi ära»: Eesti lugu
«Räägi ära»: Eesti lugu Foto: Filmikaader

«Räägi ära» on poeetiline portree inimkonnast isolatsioonis, jutustatuna anonüümsete häälte kaudu üle maailma. «Ajal, mil inimesed üle maailma leidsid end ootamatult eralduses, olgu siis ihuüksi või kuudeks kokkusurutuna oma lähedastega, lõid 21 filmitegijat 15 riigis anonüümsed kõnepostkastid. Inimestel paluti helistada ja jätta sõnumeid sellest, mida nad eraldatuses tunnevad. Jutustada oma elust, hirmudest ja rõõmudest – kõigest, mille nad sooviksid hingelt ära saada. Mõne ajab elukaaslane hulluks, teine pole kolm nädalat kellegagi rääkinud, kolmandal pole vägivaldse kaasa eest kuhugi põgeneda. Need hääled, mis jagavad nii juhtumisi igapäevaelust, tooreid emotsioone, nutulaule, nalju kui ka poliitilisi deklaratsioone, saavad kokku seotud täispikas dokumentaalfilmis «Räägi ära», mis kujutab aega, mil miljonid inimesed erinevatest kultuuriruumidest leidsid end ühtäkki silmitsi täieliku määramatusega,» seisab filmi sünopsises.

«Räägi ära»: Saksa lugu
«Räägi ära»: Saksa lugu Foto: Filmikaader

«Anonüümsetele häältele tuginev film tõestab, et kõige võimsam kinoelamus võib sündida meie enda kujutlusvõimes. Need hääled ja lood on tõelised, tõesed ja südamlikud, pakkudes võimsat reisi inimpsüühikasse, mis on sunnitud taluma võitlust nähtamatu vaenlasega. Filmis esitatud poeetilised kujundid aitavad hinge rahustada ja pakuvad teel olijatele lootust,» sõnas režissöör Marta Pulk.

«Räägi ära» produtsendi Karolina Veetamme sõnul kohtusid eri riikidest pärit filmi tegijad 2018. aastal Werner Herzogi meistriklassi ajal Peruu džunglis. Pandeemia ajal isolatsioonis töötades sündis filmi idee: «Ajal, mil kogu maailm läks pausile, õnnestus «Räägi ära» 21 režissööril jäädvustada erakordselt tundlik lugude kogum inimeste eraldatusest. Ühiselt otsustati seada üles abitelefoniliinid, kuhu eneseisolatsioonis inimesed võisid helistada, et jagada endi mõtteid, kogemusi, rõõme ja muresid elust isolatsioonis.»

Tuhandetest kõnedest valisid filmitegijad välja ligikaudu sada lugu, mis koondati kokku üheks poeetiliseks dokumentaalfilmiks. «Sellest sündis kinoarhitektuuri eksperiment, mida on peagi võimalik vaadata nii Eesti kui ka teiste riikide filmihuvilistel,» lisas Veetamm.

«Räägi ära»: Prantsuse lugu
«Räägi ära»: Prantsuse lugu Foto: Filmikaader

​Ji.hlava Filmifestival toimub Tšehhis juba 25. aastat. See on üks prestiižsemaid dokkfilmide festivale Euroopas, kus osaleb tänavu 220 filmi üle kogu maailma. 2019. aastal esilinastus Jihlavas eestlaste seas populaarne dokumentaalfilm «Südamering» (režissöör Margit Lillak) ning 2009. aastal võitis eestimaine «Disko ja tuumasõda» (režissöörid Jaak Kilmi & Kiur Aarma) festivali peaauhinna Silver Eye.

Opus Bonum on festivali kõige olulisem rahvusvaheline programm, kus parima dokumentaalfilmi auhinnale kandideerib 16 hoolikalt valitud filmi üle kogu maailma. Täispikkade dokumentaalide vallas on Jihlava Oscarite kvalifikatsiooniga ning festivali grand prix' võitja saab kandideerida ka dokumentaalfilmi Oscarile.

«Räägi ära» jõuab kodupubliku ette novembris toimuval PÖFFil.

«Räägi ära»: Inglise lugu
«Räägi ära»: Inglise lugu Foto: Filmikaader
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles