Prominentide tuline vaidlus: kas laupäevase meeleavalduse peaks keelama? (7)

Elu24
Copy
Jaanus Rahumägi
Jaanus Rahumägi Foto: Postimees

Laupäeval toimub Tallinnas protest koroonameetmete vastu. Muidugi on see kogunud nii innukaid pooldajaid kui vastaseid ja tekitab tuliseid vaidlusi.

Vastuoluline aktsioon on käima tõmmanud arutelu, kas kogunemist peaks üldse lubama. Prominentsete eestlaste seas kõlab nii toetavaid kui karmilt vastanduvaid seisukohti.

Ajakirjanik Kärt Anvelt avaldas, et tema jaoks on üritus pahandav. «Ma olen üsna tige, mis pole väga minulik. Kristian Jaani, otsi võimalus laupäevase ürituse keelamiseks. Kui mina loen seadust, on see võimalik,» pöördus ta Twitteris ka siseministri poole.

«Rahulike meeleavalduste keelamiseks peab ikka mingisugune väga, väga suur oht olema,» ei tahtnud Alari Rammo Vabaühenduste Liidust siiski nõustuda. «Sul, sõbrake, oleks vaja abilist, kes ühiskondliku ohu mõiste lahti seletaks,» torkas aga ärimees Jaanus Rahumägi Rammole.

Samuti ei tahtnud ärimees nõustuda Kristjan Jaani tasakaaluka lähenemisega. «Kui kaalul on elu või surm, siis kas tasakaalu nimel peaks kompromissi tegema surmaga?» lajatas ta. «Ühed mõtlevad, et neil on õigus röökida, teised mõtlevad, et neil on õigus terve olla ja elada.»

Mitmete teiste hinnangul ei tohiks üritust keelata, vaid peaks üritama inimestele olukorda selgitada. «Vaktsineerimisbuss [kohapeal] on hea mõte, äkki mõni muudab meelt,» tõdes laulja Sven Varkel.

Siseminister Kristian Jaani erisaates «Minister risttuules». 
Siseminister Kristian Jaani erisaates «Minister risttuules». Foto: Mihkel Maripuu

Protestijad on rahul

«Politsei on väga hästi kõigega kursis, suhtlemas ja tagamas meie turvatunnet,» kinnitas siseminister Kristjan Jaani aga rahustavalt Anveltile. «Sellistest kogunemistest ei tasuks muidugi osa võtta,» märkis ta. Ministri sõnul on vaja leida tasakaal vabaduste ning võimalike ohtude vahel.

Muu hulgas võib näha, et meeleavalduse korraldajad on praegu politsei koostööga väga rahul ja rõhutavad osalejatele rahulikuks jäämise olulisust. Protestiüritusega avaldatakse meelt vaktsiinipasside, väidetava sundvaktsineerimise ja laste kaitsepookimise vastu.

Meeleavaldus pole korraldatud viimaste piirangute valguses, mis peale kohalikke valimisi kehtestati. Vastupidi – üritus hõigati välja juba oktoobri alguses, kui piirangud olid suhteliselt leebed.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles