VAATA FILMI Väärib meenutamist: Eesti poliitikat pilanud «Ühtne Eesti suurkogu» tabab tänagi naelapea pihta

Spekter
Copy
«Ühtne Eesti suurkogu»
«Ühtne Eesti suurkogu» Foto: Kuvatõmmis

Valimiste järellainetuses väärib meenutamist kunagise NO99 teatri 2010. aasta eksperimentaalne lavastus «Ühtne Eesti suurkogu» ning selle tegemisest valminud 2013. aasta dokumentaalfilm «Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha».

«Ühtne Eesti» oli poliitiline teatriprojekt, mis peegeldas oma käitumises, retoorikas, programmis ja kampaaniates kõigi suuremate parteide negatiivseid ning populistlikke jooni. See oli Eesti ajaloo suurim sotsiaalne eksperiment, mis valgustas läbi, kuidas toimib Eesti poliitika ja mille järgi otsustab Eesti valija.

Liikumise tuumiku moodustasid Teater NO99 näitlejad ning lavastajad ja idee autorid Tiit Ojasoo ning Ene-Liis Semper. «Ühtset Eestit» tutvustati kui teatriprojekti, kuid selle retseptsioon ühiskonnas näitas, et väga palju inimesi uskusid «Ühtsesse Eestisse» kui reaalsesse jõudu. «Eesti on maa, kus tõe asemel tuntakse autoriteeti, vabaduse asemel pelgu, igatsuse asemel väikekodanlikku tuimust,» tsiteeris etendus Friedebert Tuglase karme sõnu.

44 päeva jooksul, mis jäid pressikonverentsi ja suurkogu vahele, pööras avalikkus «Ühtsele Eestile» erakordselt suurt tähelepanu. Suurtes päevalehtedes ning uudisteportaalides ilmusid igal nädalal juhtkirjad, arvamuslood, analüüsid ja uudisnupud, liikumise juhte Tiit Ojasood ja Ene-Liis Semperit kutsuti tele- ning raadiosaadetesse, oma arvamust avaldasid parlamendisaadikud, poliitikud, arvamusliidrid, intellektuaalid, kolumnistid jne. Mida lähemale jõudis 7. mai (mil Saku Suurhallis suurkogu aset leidis) seda enam küsis avalikkus, kas sünnib uus erakond või mitte.

Lisaks «Ühtse Eesti» suurkogu ettevalmistamisele salvestas Teater NO99 kuueosalise videoloengute sarja «Valimiskool». Igal nädalal riputati internetti üles «Valimiskooli» uus osa, kus populaarses kõnepruugis tutvustati vaatajale poliitilisi mehhanisme. Need videoloengud on ka praegu üleval YouTube'is.

7. mail toimus Saku Suurhallis umbes neli tundi kestnud «Ühtse Eesti» suurkogu. Selle käigus tutvustati erinevaid poliittehnoloogiaid, peeti kõnesid. Suurkogu lõpetas uue esimehe valimine ning uue esimehe kõne.

Uudisteportaalid tegid suurkogus online-otseülekandeid ning järgmistel päevadel arutati «Ühtse Eesti» suurkogu sõnumit väga aktiivselt nii teles, raadios, internetis kui ka kirjutavas meedias. 

Ettevõtmisest valmis Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo täispikk dokumentaalfilm «Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha», mis näitab manipulatsioone, emotsioone, hirme, bravuuri ja tahet, millest koosnes «Ühtne Eesti». 

Vaata filmi Apollo TVs. Konto loomisel teenuse esimesed 30 päeva tasuta!

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles