Roald Johannson paneb end proovile legendaarsetes külasaunades

Spekter
Copy
«Roaldi retked Eestis»
«Roaldi retked Eestis» Foto: Kanal 2

Täna kell 20 kütab saatejuht Roald Johannson Kanal 2 saates «Roaldi retked Eestis» endal naha kuumaks Eestimaa kõige vanemates saunades ja saab tuttavaks tõeliste leililõvidega.

 

Vanadel eestlastel oli kaks kõige olulisemat püha kohta – hiis ja saun! Eestlased on ajalooliselt käinud saunas nii sünnitamas kui ka suremas ning viibinud seal ka kosjas ja pulmas.

Roald Johannson põrutab taaskord Tallinnast välja ning otsib üles kõige vanemad külasaunad Eestis, mis asuvad Kadrina alevikus Lääne-Virumaal ning Koosa külas Peipsiääre vallas. Koosa küla saun on tegutsenud saun 59 aastat järjest. Sellest viis aastat kauemgi on tegutsenud Kadrina aleviku kogukonnasaun.

Aastakümnete pikkuse staažiga saunalõvid ja saunaklubi liikmed Marko Pomerants ja Rein Sikk panevad saatejuhi saunalaval tõeliselt proovile. Kohati tõuseb temperatuur üle 120 kraadi. «Neil meestel on aukartustäratav kogemustepagas, mistõttu ka tulised kraadid neid lõvisid naljalt ei murra, aga minul võttis kõrvad pea küljest lahti,» sõnas Roald.

«Saunas ei pea ainult pühapäeviti käima,» räägib Pomerants, kes ükskord lausa saunatsüklisse langes. «Käisin kümme päeva järjest saunas, neljas Eesti eri paigas ja neljas eri saunas,» sõnab Pomerants, kelle jaoks on saun elu lahutamatu osa.

Vaata saateid Apollo TVs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles