TREILERID ⟩ Vaata, mis filmid jõuavad kinoekraanile noorte- ja lastefilmide festivalil Just Film

Spekter
Copy
«R#J»
«R#J» Foto: Filmikaader

21. PÖFFi noorte- ja lastefilmide festival Just Film avalikustas tänavuse programmi, mis toob kinolinale erinevaid laste ja noorte elusid puudutavaid filme üle maailma.

Just Filmi rahvusvahelises noortefilmide võistlusprogrammis võtavad grand prix auhinna nimel mõõtu 14 filmi. «Selle aasta võistlusprogramm on kokku pandud väga värsketest filmidest, sh neljast maailma esilinastusest. Noortefilmide võistlusprogrammi tase on sel aastal erakordselt kõrge, suurepäraseid filme on tulnud sel aastal näiteks sellistest riikidest nagu Boliivia ja Kolumbia, aga näiteks ka Indiast ja Iisraelist. Filmid räägivad ausalt ja otsekoheselt nooreks olemise suurest ja keeruliselt kunstist,» sõnas Just Filmi festivali programmijuht Mikk Granström.

Just Film võistlusprogramm:

«Metsikud juured»

Ungari/Slovakkia, 2021

Film linastub ka lapse õiguste programmis. 

Vanglast vabanenud üksikisa Tibi püüab oma tütre Nikiga uuesti sidet luua. Niki vanaema ei taha aga asjast midagi kuulda ning keelab tüdrukul isaga kohtuda. Läbi tragikoomiliste, ahastamapanevate ja dramaatiliste vahejuhtumite õpivad isa ja tütar omavahel läbi saama. Lisandub mõlema isiklik võitlus: üks püüab vabaneda kuritegelikust minevikust, teine peab end koolis kehtestama.

«Vanem»

Venemaa, 2021

Maailma esilinastus! Film linastub ka lapse õiguste programmis.

Vanemad on oma laste nimel valmis tegema kõik. Nii lihtne see ongi, kompromisse tegemata tuleb lapsi päästa kõige halva eest. Film näitab ausalt ja avatult lapsevanema võitlust oma laste pärast, kes on sattunud narkootikumide küüsi. Maailm, milles nende lapsed elavad, on vanemate jaoks haige ja väär. Narkomaaniaga võitlemine on lõputu ja trööstitu ettevõtmine, kaks isa on aga selle keerulise tee oma südameasjaks võtnud ‒ kui vaja, siis ka vahendeid valimata.

«In Limbo»
«In Limbo» Foto: Filmikaader

«In Limbo»

Venemaa/Prantsusmaa, 2021

Aleksandra ja Danila on kaks noort, kes maailma ja iseendaga läbi ei saa. Tuttav tunne, aga mis juhtub siis, kui pinged üle pea kasvavad ja tahaks midagi suuremat ette võtta? Enne, kui noored üheskoos maailma vastu astuvad, peavad nad õppima teineteist usaldama. Nii asuvad nad pöörasele roadtrip’ile, et põgeneda seaduse, valu ja tsivilisatsiooni köidikute eest.

«Horisont»

Prantsusmaa, 2021

Pariisi äärelinnas käib elu täistuuridel ja filmi peategelane Adja otsib enda elu pidepunkti. Tema vend on tõusev jalgpallitäht, tema parim sõber kogub laike mõjuka influencer’ina. Samal ajal on nende ema jäänud üksinda nende Senegali koduküla eest võitlema. Kõigil tundub olevat siht silme ees. Noore naisena põleb Adja uudishimust ja elujanust. Ühel päeval kohtub ta aga karismaatilise noormehega, kes pakub tema sisemisele otsingule lõpuks väljundit. 

«Diiler»

Belgia, 2021

14-aastane narkodiiler Johnny elab turvakodus, mille tingimused talle aina enam pinda käivad. Samal ajal kasvab järjest kohaliku narkomaani ja diileri Luca mõju tema üle, nii et üksnes tänavad, teised diilerid ja Luca ise tekitavad Johnnys tunde, et ta kuulub kuhugi, on osa millestki ja kellestki.

«Naasmine Legolandi»
«Naasmine Legolandi» Foto: Filmikaader

«Naasmine Legolandi»

Poola, 2021

Rahvusvaheline esilinastus! Film linastub ka lapse õiguste programmis. 

Nõukaaja lõpp oli Ida-Euroopas imelik aeg: ühelt poolt lootusrikas, teisalt melanhoolne. Unistused purunesid sama kiiresti, kui said tekkida. Tomek on 12-aastane noormees, kelle isa Alek elab USAs. Loomulikult on poisi suurim unistus isale külla minna, veel parem sinna elama asuda. Ühel päeval sajab Alek naise ja poja üllatuseks uksest sisse, kohver küll välismaisest nännist pungil, aga ta ei kavatsegi enam lahkuda. Tasapisi hakkab selguma tema naasmise tegelik põhjus…

«Üüriline»

India/USA, 2021

13-aastane Bharat elab patriarhaalses Mumbai äärelinnas ühes elamurajoonis, kus kõik tunnevad kõiki ja midagi märkimisväärset naljalt ei juhtu. Enda ea kohta küpse mõttemaailmaga poiss on sealse igava argieluga tihti hädas. Kuid Bharati ja linnakese elu saab teise hingamise, kui ühel päeval kolib sinna suurlinnast pärit piltilus Meera.

«Mutid»

Kolumbia, 2021

Maailma esilinastus! Film linastub ka lapse õiguste programmis. «Kui lendad liiga kõrgelt, võid lihtsalt ära külmuda,» öeldakse vaatajale kohe filmi alguses. Need lapsed ja noored unistavad paremast elust ja otsivad väljapääsu armututelt tänavatelt, kus tuleb ellujäämise nimel iga päev võidelda. Ometi on ka selles trööstitus tänavaelus omal kohal sõprus ja teineteisega arvestamine. Tihti otsitakse lahendusi selliste vahendite abil, mis ei saa mitte kuidagi sihile viia. 

«Mänguväljak»

Prantsusmaa, 2021

Film linastub ka lapse õiguste programmis.

Nora on 7-aastane tüdruk. Tal on vanem vend Abel. Suvi on läbi ja kooli minnes on mõlemad silmitsi uue olukorraga. Kodus valitsenud harmooniast tõugatakse nad uude reaalsesse, kus vaid tugevamad jäävad ellu ja igaüks võitleb enda koha eest sotsiaalses grupis.

«Bestikad»

Prantsusmaa, 2021

18-aastane Nedjma veedab oma sõbrannadega suve Pariisi kanalite ääres logeledes, pargipinkidel mööduvate inimeste üle naerdes ja hoolimatult semudega koos rumalusi tehes. Kogu sõprusgrupi maailm muutub aga siis, kui Nedjma kortermajja kolib Zina, kes Nedjmale kohe silma jääb. Paraku hakkab Zina läbi käima tüdrukutekambaga, mille liikmed on Nedjma ja tema sõbrannade vihavaenlased.

«98 sekundit ilma varjuta»

Boliivia, 2021

Maailma esilinastus!

On aasta 1986, Boliivia. Raadios räägitakse nädalate kaupa imelisest komeedist, aga ei mainita narkokaubanduse tagajärjel surnud inimesi. Noore, nutika ja tähelepaneliku Genoveva eest ei jää aga miski varjule. 

«Ujuja»

Iisrael, 2021

Erez on noor, elav ja eesmärgile orienteeritud. Ainus, mida ta soovib, on pääseda ujujana olümpiamängudele. Treeninglaagris kuuma Iisraeli päikese all annab ta endast kõik, et selle eesmärgini jõuda. Selle juures ei tohi aga unustada tantsida! Tants eluga toob tema huviorbiiti teise ujuja, kellel on sama eesmärk ja võidujanu, mis tõmbab Erezit nii, et olenemata treeneri hoiatustest süttib noormeeste vahel säde.

«R#J»
«R#J» Foto: Filmikaader

«R#J»

USA, 2021

Režissöör Carey Williams jutustab meile «Romeo ja Julia» loo läbi sotsiaalmeedia platvormide. Maailmas, kus enda staatuse ja mõjuvõimu kehtestamine käib läbi virtuaalmaailma ning kogu ilu ja valu on taasesitataval kujul olemas, annab sotsiaalmeedia kui kommunikatsioonivorm kõigele, mis kõikvõimsasse internetti üles läheb, hirmuäratavad mastaabid.

«Kiik, kirves ja Igavese Armastuse Puu»

Eesti, 2021

Maailma esilinastus!

Elu hammasrataste vahele jäänud noor automehaanik Kiik saab ühel päeval teada, et tema tüdruksõbra süda on uue noormehe võidetud. Hingevalust vabanemiseks otsustab Kiik koos filmitegijast parima sõbraga sõita riigi teise otsa, et maha raiuda igavese armastuse puu. Teekond müstilise puuni kujuneb aga okkaliseks, endassevaatavaks ja kriminaalseks.

Huumoriga vürtsitatud debüütmängufilm Eesti uue põlvkonna filmitegijate Meel Paliale ja Urmet Piilingu poolt.

*

Rahvusvahelist noortefilmide võistlusprogrammi hindab peale noortežürii ka kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii, kes kuulutab välja Just Film grand prix auhinda vääriva filmi.

Just Film tähistab sel aastal oma 21. sünnipäeva ning esindatud on nii lastefilmide, noortefilmide, teadus- ja spordidokumentaalide kui ka lapse õiguste programmid. Lisandunud on kolm eriprogrammi. Esimene neist on programm #noorfilmitegija, mille raames jõuavad suurele ekraanile Eesti noorte endi tehtud filmid. Teine, KOOLITANTS@Just, noorte tantsijate osalusel valminud tantsufilmide eriprogramm. Kolmas, Rootsi lastefilmid Just Filmil – programm, millega tutvustatakse Rootsi kirjandust ja filmikunsti ning tehakse kummardus tuntud lastekirjanikule Astrid Lindgrenile.

Esmakordselt on võimalik Just Filmil näha ka Eesti noorte endi tehtud filme, mis on valminud noore filmitegija stipendiumikonkursi raames.

Pimedate Ööde filmifestivali noorte- ja lastefilmide alafestival Just Film toimub tänavu 12. novembrist 28. novembrini ning piletimüük algas 14. oktoobril.

Kogu programmiga saab tutvuda ja pileteid osta Just Filmi kodulehel

Vastavalt kehtivatele reeglitele pääsevad PÖFFi seanssidele ja üritustele ainult need, kes esitavad tõendi Covid-19 vastu vaktsineerimise, selle läbipõdemise või negatiivse testitulemuse kohta. Nakkusohutust ei pea tõendama alla 18-aastane isik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles