VIINAPUDELI EEST VALIMA? ⟩ Tõrva valla valimiskandidaati süüdistatakse häälte ostmises

Tõrva valla valimiskandidaati Indrek Sarapit süüdistatakse häälte ostmises Foto: Kollaaž
Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy

«Enne viina kätte ei saa, kui pole häält andnud,» tsiteerib anonüümsust palunud Valgamaa elanik, kuidas väidetavalt üks Tõrva valla kohalike omavalitsuste valimiste kandidaat temalt viinapudeli eest häält ostmas käis. «Mina pole sellega seotud, see on lihtsalt vastaste korruptsioon,» sõnab süüdistatav.

Riigikohtu otsust antud loo kohta loe siit:

https://elu24.postimees.ee/7868006/poliitik-vs-ajakirjanik-ester-karuse-ja-ohtulehe-ajakirjaniku-kohtumadin-sai-lopu-toendina-vois-kasutada-anonuumsete-allikate-utlusi

Tõrva vallas elav mees, nimetame teda Reikoks, pöördub reede hommikul Elu24 poole murega. Nimelt olevat pühapäeval kõnetanud teda üks Tõrva valla kohalike omavalitsuste valimiste kandidaat palvega, et too talle valimistel hääle annaks. Selle hääle eest olla erakondlane lubanud Reikole viina osta. Kuna Reiko oli selleks hetkeks juba natukene võtnud, nõustus ta väidetava pakkumisega. 

«Algul tuldigi mulle pakkuma. Siis ta ütles, et enne viina ei saa, kui häält pole andnud. Kuidagi saime kaubale ja sain oma viina kätte,» tunnistab mees, et käiski pärast seda valimas, kuid sedeli pani kasti siiski oma eelistuse järgi. «Keegi ei kontrollinud, mida sedelile panin.»

Reiko nõustus Elu24-le avaldama, kes täpsemalt tema poole väidetava palvega pöördus, kuid kuna politsei alles uurib asja, jätame praegu erakondlase nime ja erakonna avaldamata.

Siinkohal rõhutab mees korduvalt, et tema nimi ei tohiks kuskil välja tulla, sest arvab, et see oleks talle ohtlik. Reiko aga tunnistab, et teab täpselt, kes see erakondlane oli. «Oleme n-ö teretuttavad. Nii et kohtab küla peal. Ütleme nii, et ma tean teda – ta pole mu sõber, aga päris võõras ka mitte.»

«Iseenesest selle viinaralli mõtte peale tulin ma ise. Olime natukene janused veel ja siis ma mõtlesin, et teeniks ise ka natukene vahelt, aga esimene kord tuli ta ise mu juurde,» tunnistab Reiko järsku.

«Nüüd, nii palju, kui mul joodikutest tuttavaid Valgamaal on – kõik on läbi käidud. Nädal aega on juba autod sõitnud ja joodikuid valimispunkti veetud,» teab Reiko öelda. Tema sõnul võeti nad kodu juurest peale ning viidi valimispunkti ja tagasi. Lisaks viinapudelile saadi väidetavalt vastutänuks suitsu ja kõneaega. 

Süüdistatav kandidaat: «Mina pole sellega seotud, see on lihtsalt vastaste korruptsioon.»

«Ma ei oska küll seda kommenteerida. Mina pole ostnud ja ma ei tea sellest küll midagi,» sõnab erakondlane Elu24-le. Siiski toodi just tema nimepidi välja. «Nad võivad ju välja tuua, aga mina küll ei tea, et mina oleks kellelegi viina, suitsu, raha vms andnud,» ütleb ta lõpetuseks ja soovib täiendavaid küsimusi meilile. «Mina pole sellega seotud, see on lihtsalt vastaste korruptsioon.»

Tõrva vallavalitsusel puuduvad andmed võimalikust hääletustulemuste mõjutamisest meelehead pakkudes

Tõrva vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Marianne Sokk sõnab, et vallavalitsus seisab kindlalt ausate ja vabade valimiste eest ega tolereeri mingilgi määral valimiste mõjutamiseks meelehea pakkumist ega vastuvõtmist. «Vabade valimiste läbiviimiseks on Tõrva vald loonud maksimaalselt head võimalused valimisjaoskondadele ausate valimiste ja salajase hääletamise läbiviimiseks,» selgitab Sokk.

Politsei kinnitab, et neile on kaebuseid laekunud

Elu24 pöördus ka politsei poole, et uurida, kas väidetavate häälte ostmise kohta on keegi kaebusi esitanud. 

Valga politsei piirkonnavanem Kairi Ruus ütleb, et 14. oktoobril sai politsei anonüümse vihje, kus väidetakse, nagu oleks Tõrva vallas püüdnud keegi osta hääli viina eest. «Praegu teame, et vihje tegija oli seda juttu mujalt kuulnud ega tea lähemalt kinnitada, kas sel ka tõepõhja all võiks olla. Praegu töötame edasi selle nimel, et vihjet veel kontrollida ja lisainfot saada.» Pärast seda vihjet on kaebusi veelgi laekunud.

Igal juhul paneb politsei kõigile südamele, et iga inimese ülesanne on seista selle eest, et valimised oleks ausad. Seega, kui kellelgi on täpsustavat teavet väite kohta, et Tõrvas on keegi püüdnud viina eest hääli osta, siis palun andke sellest kindlasti piirkonnapolitseinikule teada.

Eelmistel valimistel sama jama

Alles möödunud aasta 24. novembril ilmus Õhtulehes artikkel «KUULUJUTT: HÄÄLE EEST SAI 10 EUROT! «Inimestel pole midagi süüa, sellepärast müüaksegi valimistel oma häält.»» Artiklis kirjutasid ajakirjanikud Kadri Kuulpak ja Arvo Uustalu, et Valga vallavanem Ester Karuse ja tema isa Allain Karuse olevat eelmistel omavalitsuse valimistel hääli ostnud.

Kuulpak tõdes, et ei ole poliitikuid süüdistanud häälte ostmises, vaid kirjutas artikli Valgas levinud kuulujuttude põhjal.

Mainitud artiklis rääkisid kolm anonüümseks jäänud inimest, kuidas neid autoga poodi viidi ja neile olevat viina ostetud ning kümnekat pakutud – vastutasuks pidavat nad Ester Karuse poolt hääletama. Politseiametnik, kelle nime loos ei avaldatud, nentis, et ütluste kogumine jäi katki, sest küsitletavad olid joobes.

Endine Valga vallavanem Ester Karuse esitas isa Allainiga hagi Õhtulehe ajakirjaniku Kadri Kuulpaki vastu, nõudes ebaõigete andmete ümberlükkamist ja mittevaralise kahju hüvitamist.

Loe pikemalt SIIT.

Valimistega seoses on politsei saanud sadakond teadet võimalikest rikkumistest, näiteks on kahjustatud valimisreklaame ja vihjatud võimalikule mõjutamisele hääletamisel. Politsei kontrollib kõiki vihjeid.

Tago Trei.
Tago Trei. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveameti operatiivjuhi Tago Trei sõnul on tavapärane, et valimiseelsel ajal saab politsei rohkem teateid ja vihjeid võimalikest rikkumistest. «Näeme, et inimestel on valimiste aususe ja eetilisuse osas kõrged ootused ning igasugune ebaaus käitumine selle juures riivab inimeste õiglustunnet ning sellest antakse politseile teada,» räägib Trei.

Politseile on üle Eesti laekunud vihjeid, et inimesi on mõjutatud andma oma hääl konkreetse kandidaadi poolt või väärkasutatud kellegi dokumenti. Politsei suhtub sellistesse teadetesse tõsiselt ning kõiki vihjeid kontrollitakse.

Üle Eesti on politsei saanud teateid valimisreklaami kahjustamisest ning selle kohta on alustatud ka kümmekond süüteomenetlust. «Inimesed ei pruugi endale teadvustada, et tegemist on rikkumisega, millele võib järgneda karistus. Selgitame menetluste käigus välja ka teo motiivid, et saada teada, kas tegemist on huligaanitsemisega või valimisvõitlusega, kus teistele kandidaatidele üritatakse kahju tekitada,» ütleb politseinik.

Menetlused on alustatud nii paragrahvi järgi, mis käsitleb varavastast süütegu väheväärtusliku asja vastu, kui ka paragrahvi järgi, mis käsitleb valimisagitatsiooni takistamist.

«Esmakordselt on lubatud valimisreklaami ja -agitatsiooni teha kogu valimisnädala vältel, kaasaarvatud valimispäeval. Paneme kandideerijatele südamele, et nad teeksid seda austades inimeste valimisvabadust, et ükski inimene ei tunneks kohustust anda oma hääl konkreetsele inimesele. Valimisagitatsiooni tohib teha valimisjaoskondade läheduses, kuid tuleb arvestada, et see ei tohi kostuda jaoskonda ega segada sealset tööd ja hääletajaid,» juhib Trei tähelepanu.

Valimiste päeval on väljas täiendavad politseipatrullid, kes aitavad vajadusel tagada korda valimisjaoskondade läheduses ning on valmis kiirelt reageerima teadetele võimalikest rikkumistest. «Meie jaoks on väga tähtis, et valimised mööduksid rahulikult ja inimesed saaksid segamatult oma hääle anda,» ütleb Trei.

Ühtlasi juhib politsei tähelepanu, et koroonaviiruse leviku tõttu on avalikes ruumides kohustus kanda kaitsemaski. «Valimisjaoskonnad on samuti avalik ruum ning hääletama minnes palume reeglitest kinni pidada ja kanda maski. Ühtlasi on tähtis, et inimesed, kes on määratud eneseisolatsiooni koroonaviirusesse haigestumise tõttu või on lähikontaktsed, ei läheks valimisjaoskonda kohale, vaid annaksid oma hääle elektrooniliselt. Seda saab teha veel kuni laupäeval kella 20.00.»

Politsei palub vahetutest ja kiiret sekkumist vajavatest rikkumistest teada anda, helistades numbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles