Segased asjaolud: Euroopa jälitamatute relvade käilakuju suri politseioperatsiooni järel (1)

Kert Avasalu
Copy
JStark oma 3D-relva ajakirjanik Jake Hanrahanile demonstreerimas.
JStark oma 3D-relva ajakirjanik Jake Hanrahanile demonstreerimas. Foto: Popular Front

Jälitamatute 3D-prinditud relvade arendamise ja populariseerimisega tegelenud mees suri vahetult pärast politseioperatsiooni, kirjutab Der Spiegel. Põhjus pole veel päris kindel ning see tekitab spekulatsioone.

Tumeveebi jututubades ja asjaarmastajate ringkondades JStarki nime all tuntud mees oli politsei huviorbiidis juba mõnda aega. Mõne päeva eest teatas Saksa meedia, et politsei oli mehe eraklikus Saarimaa kodus teostanud läbiotsimise.

Sealt avastati küll relvi ning mitmed telefonid, kuid mitte ühtegi relva. Vaatamata sellele, et mees oli mõne kuu eest intervjuus demonstreerinud omaenda arendatud ning valmistatud 3D-prinditud relvi, jätsid võimud ta vabadusse.

Paar päeva hiljem leiti 28-aastane mees aga surnult oma autost, mis oli pargitud tema vanemate kodu teeotsa. Väidetavalt võis põhjuseks olla tema kaasasündinud südamerikkest tingitud südamerabandus.

«Ehk oli see ärevus talle lihtsalt liiast,» kommenteeris üks uurija läbiotsimise järgset olukorda Saksa meediale. Väidetavalt said julgeolekuteenistused JStarki reaalsele isikule jälile tänu «Briti finantsteenuste pakkuja» teatele.

Spekulatsioonid, nagu oleks kahtlastest tehingutest võimudele teatanud eBay või krüptoplatvorm Coinbase on kinnitamata. Kuna suurem osa JStarki rahvusvahelisest jälgijaskonnast on juba eelhäälestatult väga valitsuskriitilised, võeti ametlik surmapõhjus vastu äärmise skepsisega.

Peatamatu pärand

Võimud kirjeldasid JStarki kui eksentrikut, kes elas eraklikku elu ning muutis mõne aasta eest nii oma ametlikku pere- kui esinime. Jacob D., nimetas meedia tema viimase pärisnimena. Kuigi Saksa kodanik, oli Jacob tegelikult päritolult Türgi kurd.

JStarki pärandiks jääb aga Euroopa julgeolekuteenistuste kapsaaeda visatud kivi. Enim on mees tuntud tema loodud 3D-prinditava püstolkuulipilduja FGC-9 (f**k gun control, 9 mm) järgi. «Kodanikel peab olema sama [relva]võimekus nagu nende üle valitseval täidesaatval võimul,» selgitas ta relvaomamise ideed hiljutises intervjuus.

Loe rohkem...

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles