Maailmakuulsate staaride muusikavideod sünnivad tänu Tartu mehele: vahel olen 14 tundi järjest arvuti taga

Bella Poarchi muusikavideos loole "Build a Bitch" oli Denisil tähtis roll. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i Videost.
Kristiina Reimand
, Reporter/toimetaja
Copy

Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, siis paljude maailmakuulsate staaride muusikavideote visuaalefektide taga on Tartu mees Denis Strahhov. Elu24-le antud intervjuus räägib ta sellest, kuidas möödunud aastatuhande lõpus esimest korda visuaalefektidega kokku puutus ning mis selle töö tema jaoks eriliseks teeb.

Kui tartlane Denis Strahhov oma ettevõtte asutas, tegi ta kogu töö ära üksinda. Ehkki praegu on suuremate projektide puhul abiks ka visuaalefektide eksperdid väljaspoolt ettevõtet, töötavad Denisi firmas lisaks temale vaid abikaasa Tatjana ja hea sõber Katya. 

Denis.
Denis. Foto: Erakogu

Niivõrd uskumatu, kui see ka ei tundu, on pisike ettevõte – Denhov Visuals – suutnud jätta jälje läänemaailma popkultuuri. Just Denisi loodud visuaalefektid tõid näiteks Bella Poarchile MTV videoauhindade jagamisel nominatsiooni.

See pole aga sugugi kõik. Näiteks saab Denisi tänada selle eest, et Paul McCartney uusimas videos näeb legendaarne 79-aastane staar välja umbes 25-aastane.

Huvi visuaalefektide vastu sai alguse «Tähesõdade» filme vaadates

Visuaalefektide maailma avastas Denis enda jaoks möödunud sajandi lõpus. «Aasta oli siis 1999, kui ostsin endale esimese arvuti. Pärast seda, kui mängisin mõned arvutimängud läbi ja igav hakkas, hakkasin uurima 3D-graafika maailma,» meenutab Denis, kes töötas tol ajal koos sõbraga Tartu ööklubis Atlantis valgustajana. 

«Seal sain ka oma esimesed 3D-oskused realiseerida suurel ekraanil. Nimelt tegime klubile erinevaid visuaale ja reklaamlahendusi, mida näidati ekraanidel klubi sees,» räägib Denis. Ta lisab, et siis oli visuaalefektide maailm tema jaoks äärmiselt uus ja huvitav ning ta on tänulik, et toonane boss Peeter Illak teda toetas.

Huvi visuaalefektide vastu sai tegelikult alguse juba Denisi lapsepõlves. «Kui vaatasin «Star Warsi» («Tähesõdade» – toim) filme, mõtlesin ikka, et tahaks aru saada, kuidas see kõik tehtud on,» meenutab ta. «See on väga keeruline protsess, aga samas väga huvitav ja kõik projektid on väga erinevad. Alati saan midagi uut õppida,» on ta tänulik.

Uue aastatuhande alguses lõi Denis visuaalefekte mitmele suurele üritusele, nende seas näiteks legendaarne Tartu Freedom Parade, Tiesto kontsert Tallinnas 2007. aastal ja ka festivalid Saksamaal. 

Ühel hetkel sattus ta ürituste maailmast hoopiski telereklaamindusse, mis on Denisile siiani südamelähedane valdkond. Lõpuks otsustas ta rajada ka oma väikese ettevõtte. Koostöö muusikutega sai alguse siis, kui Denis hakkas vastutama Tommy Cashi muusikavideote visuaalefektide eest. Nüüdseks on ta teinud koostööd artistidega näiteks Venemaalt ja Soomest, kuid kuulsamate nimedena võiks välja tuua Tommy Cashi, Ava Maxi, Bella Poarchi ja Paul McCartney. 

Eriti muljetavaldav on see, et kuigi Denisi käe alt läbi käinud muusikavideote nimekiri pole üldsegi pikk, on tal mõningad auhinnad ja nominatsioonid juba olemas, seda nii kodumaalt kui ka teiselt poolt ookeani. 

Tööpäevad veedab arvuti taga

Kuidas ometi leidsid suured staarid meie Tartu mehe oma muusikavideote tarbeks üles? «Hästi tehtud töö on nagu reklaam,» on Denis veendunud. Kliendid leidsid ta üles väga lihtsalt – interneti kaudu. Kuna tehtud tööd kasvõi Tommy Cashi muusikavideote kujul on kogunud juba palju tuntust ja saanud ka auhindu, pole keeruline leida infot, kes küll nende geniaalsete visuaalefektide taga on. 

«Ükspäev võttis minuga ühendust Andrew Donoho, väga andekas režissöör Los Angelest, ja pakkus mulle võimalust osaleda uues projektis Bella Poarchi jaoks.» Kuna see tundus Denisile väga huvitav pakkumine, võttis ta selle vastu. Poarch võib ju olla maailmakuulus TikTokist võrsunud staar, kuid Denis annab enda sõnul igas projektis endast maksimumi, sõltumata sellest, kui kuulus klient on.

Visuaalefektid Tommy Cashi muusikavideos tõid mehele suisa loovauhinna Kuldmuna.
Visuaalefektid Tommy Cashi muusikavideos tõid mehele suisa loovauhinna Kuldmuna. Foto: Aron Urb

Koroonaviirusest tingitud olukorra tõttu tegi mees kogu projekti kaugtööna Eestist. Seejuures on taoliste projektide puhul tema tööpäevad tohutu pikad. «Minu tavaline tööpäev on arvuti taga 12–14 tundi, 10–14 päeva järjest,» nendib Denis. Ta on tänulik oma perele, kes on talle sellisel töisel ajal alati toeks.

Bella Poarchi muusikavideo visuaalefektide loomine.
Bella Poarchi muusikavideo visuaalefektide loomine. Foto: Erakogu

Kui lihtne või raske on nii vägevaid visuaalefekte luua? Muidugi on tarvis tehnikat ja tarkvara. «Kui tagantjärele vaadata, siis ei tundugi väga keeruline. Mõnikord vaatan tehtud töö peale ja mõtlen, et kuidas siia nii palju aega kulus,» naerab Denis. Tema sõnul on suur osa tööst justkui käsitöö, mis võtab väga palju aega. «Ilu nõuab kestvat pühendunud tööd,» on ta veendunud.

Bella Poarchi muusikavideos visuaalefektide loomine.
Bella Poarchi muusikavideos visuaalefektide loomine. Foto: Erakogu

«Ma teen seda, mis mulle meeldib, ja mul on hea meel, et kellelegi see, mis ma teen, meeldib,» sõnab Denis, kes on eluga igati rahul. Praegu otsib ta enda firmasse abiks disainereid ja visuaalefektide tegijaid. «Plaan on tekitada hea tiim, kellega saaks ette võtta huvitavad projektid ja toota midagi ilusat megahea kvaliteediga,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles