Suri filmist «Vehkleja» tuntud 18-aastane lapsnäitleja Liisa Koppel (17)

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Pärnu linna ja maakonna noorte solistide konkurss. 3-9 aastaste finaalkontsert Endla teatri "Küünis". Pildil üheksa  aastane Liisa Koppel
Pärnu linna ja maakonna noorte solistide konkurss. 3-9 aastaste finaalkontsert Endla teatri "Küünis". Pildil üheksa aastane Liisa Koppel Foto: Urmas Luik

Kolmapäeva varahommik algas ühe väga kurva uudisega. Vaid 18-aastasena lahkus meie seast noor lapsnäitleja Liisa Koppel. Näitleja sai tuntuks filmides «Vehkleja» ja «Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus».

Kurva uudise tegi avalikuks rahvatantsuansambel Kajakas, kus noor Liisa jalga keerutamas käis. «Lenda kõrgele meie armas Liisa, et pilved Sind hellalt hoiaks ja päikesekiired paitaks,» seisis sotsiaalmeedia postituses.

Pärast uudise ilmsikstulekut spekuleerisid paljud, mis võis noore naise nii vara surma viia. Kuna neiul olid kiharad maha aetud, arvati, et tegu võis olla vähihaigusega. Liisa lähedane pereliige lükkab aga kuuldused ümber, kuid ei soovi täpsemalt juhtunut kommenteerida ning palub perekonnale aega anda.

Kuidas sai noorest Liisast näitleja?

2013. aasta kevadel otsiti Vanalinna põhikoolis lapsi treener Endel Nelise elust inspireeritud filmi «Vehkleja». Liisa käis koos paljude koolikaaslastega end filmimeeskonnale tutvustamas, kuid ei saanud tagasisidet, kas ta võiks mõnda rolli sobida. Pärast suvi otsa kestnud vaikust helistati filmi «Vehkleja» meeskonnast ja kutsuti casting’u teise vooru.

Mõni aeg pärast «Vehkleja» filmi kandideerimist, nägi Liisa telerist, et otsitakse osalisi lasteseriaali «Väikelinna detektiivid». Casting’ule pääsemiseks tuli saata endast väike videotutvustus.

«Kuna Liisal oli vehklemisfilmi casting’ust väike kogemus, otsustasime proovida,» meenutas tüdruku ema Karmen 2014. aastal Pärnu Postimehele. Loe pikemat intervjuud SIIT. «Režissöörid otsivad tavaliselt kindlat tüpaaži ja mõtlesime, et kui Liisa mõnda rolli sobib, oleks tore, aga kui mitte, saab ta ühe huvitava kogemuse.»

Kokku osales casting’u esimeses voorus pea 600 last, kellest teise, telemajas toimunud vooru kutsuti 60. Seal tuli end taas tutvustada ja lugeda luuletust, algul tavalise häälega, siis kurvalt, lõbusalt ja vihaselt. Särtsakas ja julge Liisa jäi žüriile meelde ja pääses 20 lapse hulgas kolmandasse vooru.

Kui pärast viimaseid katseid lõpuks juunikuus helistati ja teatati, et Liisa Koppel on valitud seriaali ühte peaossa, hüppas tüdruk oma sõnutsi rõõmust kiljudes lakke.

Liisa mängis sarjas Emiliat, kes on üsna Liisa enda moodi. «Ta on algul ettevaatlik ja kui juhtub midagi hirmsat, siis ta kardab,» iseloomustas tüdruk oma tegelaskuju. «Ometi ei taha ta ühestki seiklusest kõrvale jääda ja kui tema suur vend kuskile läheb, peab Emilia kaasa saama.»

Liisa õppis Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis. Peale eelmainitud filmide mängis ta ka 2015. aasta Eesti Laulu vaheklippides «Alasti tõde». 2014. aastal kirjutas Pärnu Postimees, et Liisa õppis muusikakoolis klaverit, käis laulmas, osales matkaringis ja armastas väga loomi, eriti oma merisiga. Aasta varem lisandus tema huvide hulka ka näitlemine.

Sügav kaastunne!

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles