ETV2 inimõiguste kuu avab inimlikke lugusid keset kaost ja kriise

Spekter
Copy
«Valgevene. Algus»
«Valgevene. Algus» Foto: Filmikaader

Juba seitsmendat korda toimuv ETV2 inimõiguste kuu toob oktoobri teisipäevadel vaatajateni neli dokumentaalfilmi, mis peegeldavad inimlikku traagikat ja võitlust parema elu nimel. Filmikuu avab 5. oktoobril värske dokumentaalfilm Svjatlana Tsihhanovskajast.

ETV2 seekordse inimõiguste kuu filmid portreteerivad inimõiguste aktivistide võitlusi ning süübivad kriisidest mõjutatud perekondlikkesse lugudesse täis keerulisi väljakutseid. Esimest korda teleekraanile jõudvad dokumentaalid räägivad Valgevenest, Iraanist, Liibanonist ja Süüri sõja tagajärgedest.

Inimõiguste kuu filmid on ETV2 ekraanil oktoobri teisipäevadel kell 21.30. Kõik filmid on 5. oktoobri õhtust vaadatavad ka ERRi tasuta veebikanalis Jupiter.err.ee.

«Valgevene. Algus»

5. oktoobril kell 21.30 ETV2s

Dokumentaalfilm, mis jälgib Valgevene aktivisti Svjatlana Tsihhanovskaja poliitilist karjääri sellest hetkest, kui ta registreeris end presidendikandidaadiks kuni sunnitud pagenduseni Leedus. Hoolimata tema vastu punutud intriigidest ja ähvardustest sõpradele, sugulastele ning kolleegidele saab Svjatlanast pühendunud ja enesekindel Valgevene juht, isegi kui ta asub väljaspool kodumaad, Vilniuses.

«Tere tulemast Ouzville'i»

12. oktoobril kell 21.30 ETV2s

Beiruti lõunaosas asuvat Ouzai linnajagu peetakse ohutsooniks, kus peremehetsevad relvastatud jõugud ja kurjategijad, aetakse uimastite ja autoosade äri. Paiga on Liibanon jätnud unarusse ja 40 aastat on see olnud hüljatud ja puruvaene slumm. Ent vaatamata kõigele üritatakse ka keset kaost ja kriisi anda lastele lootus tulevikuks ja nii on mõne visionääri, tänavakunstniku ja vabatahtliku abiga saanud Ouzai paigaks, kus teha unistused teoks.

«Nasrin»

19. oktoobril kell 21.30 ETV2s

Dokumentaalfilmi keskmes on inimõiguste eest võitlev Iraani jurist Nasrin Sotoudeh, kes on tänavatel ja kohtudes aastaid võidelnud vähemuste, ajakirjanike, kunstnike ja surmamõistetute õiguste eest. 2018. aastal mõisteti Nasrin 38 aastaks vangi, kui ta kaitses naisi, kes astusid Iraani rangete reeglite vastu. Pikale vanglakaristusele kaasnes lisakaristusena 148 piitsahoopi. Filmi tegemist alustati juba 2016. aastal ja kasutatud dokumentaalmaterjalid on üles võtnud inimesed, kes selle tööga oma elu ohtu seadsid. Režissöör Jeff Kaufmani filmi on panuse andnud hinnatud filmitegija Jafar Panahi, Nobeli rahupreemia pälvinud Shirin Ebadi ja ajakirjanik Ann Curry. Teksti loeb Oscariga pärjatud Olivia Colman.

«Lõhestatud pere»

26. oktoobril kell 21.30 ETV2s

Mitme auhinnatud dokumentaalfilmi autor Mira Jargil avab Süüria perekonna käekäigu, kelle on sõda lahku löönud. See on traagiline lugu perest, kus lapsed ja nende vanemad elavad kolmes erinevas riigis ning saavad üksteise nägemisest ainult unistada. Vennad, 11-aastane Jad ja 17-aastane Nidal, elavad kahekesi Türgis. Poiste ema Rana põgenes kahe aasta eest Taani lootusega luua seal oma poegadele turvaline tulevik. Pereisa Mukhles elab samal ajal aga Kanadas. Taani suundus Rana teadmisega, et pojad saavad temaga peagi ühineda, kuid nüüd on pere mööda maailma laiali ja silmitsi küsimusega, millise jälje see jätab laste ja vanemate suhetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles