15 KUULI Võimude salatsemine tekitab politsei poolt tapetud poisi vanemates küsimusi

Elu24
Copy
Peyton Ham.
Peyton Ham. Foto: AP/Scanpix

USA avalikkust ärritab tapmine, kus politseinik lõpetas teismelise poisi elutee. Juhtumi uurimine pidanuks lõppema septembris, aga väidetavalt pole pool aastat hiljem lahkamisegagi hakkama saadud.

USA meedia on viimastel päevadel kirjutanud kevadisest juhtumist, kus politsei lõpetas kuulirahega Peyton Hami elutee. Poisi kodu ees toimunud tulistamise asjaolud on kahtlased, infot tuleb aga võimude suust nagu tangidega välja kiskuda.

Sündmused leidsid aset 13. aprillil, kui Marylandi politseinik vastas kahele kutsele «kahtlase mehe» kohta. Kohale saabudes märkas ta Hami ning politseinikule tundus, justkui oleks teismelisel relv käes. Politseinik saatis kohe viie sekundi jooksul teele kümme kuuli.

Seejärel liikus politseinik mõne meetri lähemale ja tegi veel ühe lasu. Siis oli kuulda juba ka teiste patrullide sireene. Enne nende saabumist, peaaegu minut pärast 11. lasku, saatis politseinik ammu maas lamanud poisi suunas teele salve viimased neli kuuli.

Takerdunud uurimine

Kogu kirjeldus on pärit meedias refereeritud rinnakaamera salvestisest, mida ei avaldatud. Kuidas salvestis ajakirjanike kätte jõudis, pole teada. Kui mitu kuuli sellest salvetäiest 16-aastast poissi tabasid, pole samuti teada. Pool aastat hiljem pole hukkunule veel lahkamist tehtud.

Politsei väitel oli patrull näinud poisi käes mängurelva ja seepärast tule avanud. Minut hiljem tehtud lasku põhjendati aga sellega, nagu oleks Ham üritanud veel maas lamades nuga välja tõmmata. Tulistaja nimi, Joseph Azzari, avaldati alles nädalaid pärast pere valjuhäälseid nõudmisi. 

Pere on korraldanud isegi meeleavaldusi, kuid midagi märkimisväärsemat pole politsei avaldanud. Uurimine sisuliselt seisab ja septembriks lubatud raportit ei ole kuskil. Mõnede väitel on senine meediavaikus lubanud politseil «teeselda, nagu tapmist poleks juhtunudki».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles