VIDEO Lätis teevad pahandust kaks tõenäoliselt Eestist pärit karujõmmi

Elu24
Copy
Karud. Pilt on illustreeriv.
Karud. Pilt on illustreeriv. Foto: Doug Lindstrand / Alaska Wildlife Conservation Center/ SWNS/Scanpix.

Lätis tegutsevad Eesti piiri lähedal Põhja-Vidzemes kaks karu, kes on kohalikele suureks peavaluks. Karud käivad kartmatult inimeste aedades, söövad ploome ega lase ennast kahejalgsetest häirida. 

Põhja-Vidzeme elanik Andrejs Kalniņš rääkis 24. septembril Läti raadiokanalile, et on kimpus kahe karuga, kes ta aias puude otsas turnivad ja maha kukkunud ploome nosivad. «Kutsusime jahimehed soovimatuid külalisi ära hirmutama, kuid nad ei reageerinud õhku tehtud laskudele. Püüdsime ka ise pottide ja pannidega paugutades karusid eemale peletada, kuid nad ei vaevunud isegi pead tõstma,» jutustas ta.

Karupaar naasis mõni aeg hiljem ja neil oli varuks veel mitu koerustükki. Ümber lükati kaks aias seisnud prügikasti ja kuivkäimla, vahendab Läti metsaamet. Väljaande LSM andmetel on karudest teavitatud ka kohalikku looduskaitseametit (DAP). Ametnikud aga murravad pead selle üle, miks mesikäpad ometi nii julged on. Karude ükskõikse käitumise tõttu võib olukord hullemaks minna, kuid kuna karud on Lätis kaitse all, võetakse üldjuhul midagi ette alles siis, kui loomad kujutavad inimestele ohtu. 

Looduskaitseamet plaanib alustada Eestiga koostööd. «Probleem on selles, et nad on tõenäoliselt pärit Eesti kaitsealadelt. Või on emakarule jahti peetud ja nad on omaette üles kasvanud kaitsealal, mistõttu pole emakarul olnud võimalust neid inimesi kartma õpetada. Järelikult on nad hoolimatud ja see tavapäratu käitumine kujutab endast ohtu. Parim lahendus oleks see, et teeme koostööd Eestiga, kus karujaht on lubatud, ja lahendame selle konkreetse karuprobleemi,» ütles DAPi direktor Gita Strode.

Vaata videot allpool!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles